Biserica Armeana Sfanta Treime

biserica biserici lacas de cult obiective turistice judetul botosani

 

Biserica Armeana Sfanta Treime

Biserica Armeana Sfanta Treime este una dintre cele mai vechi biserici armenesti din Romania, aflata in Lista Monumentelor Istorice din judetul Botosani, situata pe strada Armeana nr. 17 din municipiul Botosani, in partea de sud- vest a judetului, pe interfluviul dintre raurile Sitna si Dresleuca, apoi coboara intre dealurile Crivat, Agafton si Baisa, la aproximativ 40 km de orasul Suceava.

Album foto Biserica Armeana Sfanta Treime

Harta zonala Biserica Armeana Sfanta Treime

Descriere Biserica Armeana Sfanta Treime

Biserica Armeana Sfanta Treime a fost ridicata la sfarsitul anilor 1700 in stilul architectural neobizantin,de catre comunitatea armeana, pe locul unei manastiri armenesti cu hramul Sfatul Axente, din 1560 si a fost finalizata si sfintita in anul 1820. Turnul din curtea bisericii a fost construit in anul 1816, fiind cel mai inalt turn de observatie din Botosani si timp de 60 de ani acesta a fost folosit ca turn de observatie al orasului.

Intrarea se face printr-un pridvor cu bolta, unde exista si o scara spiralata ce ofera accesul in turla. Intrarea in pronaos se face printr-o bolta cu arc in semicerc, pe lateralele naosului sunt doua altare mici, iar intrarea se face prin usi cu arcuri in zid. Temelia bisericii a fost construita din piatra, zidurile din caramida si piatra, pardoseala din dale construite din piatra si acoperisul din table.

In curtea Bisericii Armene Sfanta Treime se afla un cimitir confesional, cu pietre funerare din marmura, avand inscriptii in limba armeana, multe dintre ele au fost aduse din Constantinopol.

Biserica Armeana Sfanta Treime se afla intr-o stare avansata de degradare, din cauza bombardamentului armatei sovietice din anul 1944 si a cutremurului din 1977. In anul 1991, s-a prabusit cupola bisericii si au fost afectate icoanele de pe pereti, altarul si paraclisul.  Lacasul de cult armenesc detine una dintre cele mai vechi candelabre din bisericile botosenene, avand 40 kg si o dimensiune de aproximativ 2 m.

In prezent lacasul de cult a fost inclus in Programul National de Reabilitare.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Casa Memoriala Mihai Eminescu, Biserica de lemn din Ipotesti, Muzeul etnografic din IpotestiLacul din Padurea de la Baisa, , Monumentul Rascoalei din 1907 din Flamanzi, Centrul Vechi din Botosani, Muzeul Judetean Botosani, Manastirea Popauti, Biserica armeano-gregoriana Adormirea Maicii Domnului, Biserica romano-catolica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Manastirea Agafton, Biserica Ortodoxa Sfanta Cuvioasa Parascheva, Biserica ortodoxa Nasterea Maicii Domnului, Biserica Uspenia Adormirea Maicii Domnului, Sinagoga Mare din Botosani, Biserica ortodoxa Sfantul Gheorghe Domnesc, Biserica ortodoxa Rosseti Intampinarea Domnului din Botosani, Casa Moscovici si Parcul Mihai Eminescu din Botosani.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>