Biserica Armeano-Gregoriana Adormirea Maicii Domnului

biserica biserici lacas de cult obiective turistice judetul botosani

 

Biserica Armeano-Gregoriana Adormirea Maicii Domnului

Biserica Armeano-Gregoriana cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Botosani se afla in Lista Monumentelor Istorice ale judetului Botosani, fiind prima biserica construita din piatra si cea mai veche biserica armeneasca din Europa si este situata in municipiul Botosani, pe Str. Armeana nr 3, in partea de sud- vest a judetului, pe interfluviul dintre raurile Sitna si Dresleuca, apoi coboara intre dealurile Crivat, Agafton si Baisa, la aproximativ 40 km de orasul Suceava.

Album foto Biserica Armeano-Gregoriana Adormirea Maicii Domnului

Harta zonala Biserica Armeano-Gregoriana Adormirea Maicii Domnului

Descriere Biserica Armeano-Gregoriana Adormirea Maicii Domnului

Biserica Armeano-Gregoriana Adormirea Maicii Domnului a fost construita pe temeliile unei vechi biserici armenesti, in anul 1350 ,cu ajutorul comunitatii armene, cu 150 de ani mai devreme decat Manastirea Popauti si cu 200 de ani mai devreme decat bisericile domnesti Biserica Sfantul Gheorghe si Biserica Uspenia.

In timp biserica a suferit numeroase modificari, in anul 1625 a fost restaurata, in anul 1775 i-a fost adaugat pridvorul, ce devine pronaosul bisericii, in anul 1776 se construieste turnul clopotelor, iar in anul 1825 este restaurata in intregime.

In altarul bisericii armene s-a aflat prima carte cunoscuta si pastrata din Botosani si anume Evanghelia in limba armeana, copiata in anul 1354 la Caffa, cercetata de Nicolae Iorga in anul 1928 si aflata acum la Bucuresti. Obiectele aflate in interiorul lacasului de cult sunt din secolul al XVIII-lea si au fost aduse din Constantinopol, Ierusalim, Crimeea, Polonia, Italia si China, sau din alte parti unde negustorii armeni aveau icoane in ulei pe panza veche de cateva secole, obiecte de argint, aur si pietre pretioase si vesminte cusute cu fir de aur si argint.

In preajma bisericii se afla si primul cimitir crestin descoperit in Botosani, cu morminte din secolul al XV-lea, ilustrand inscriptii in limba armeana, iar in cimitirul confesional sunt morminte acoperite cu placi tombale din marmura, aduse de la Constantinopol.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Casa Memoriala Mihai Eminescu, Biserica de lemn din Ipotesti, Muzeul etnografic din Ipotesti, Lacul din Padurea de la Baisa, Monumentul Rascoalei din 1907 din Flamanzi, Centrul Vechi din Botosani, Muzeul Judetean Botosani, Manastirea Popauti, Biserica Armeana Sfanta Treime, Biserica romano-catolica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Manastirea Agafton, Biserica Ortodoxa Sfanta Cuvioasa Parascheva, Biserica ortodoxa Nasterea Maicii Domnului, Biserica Uspenia Adormirea Maicii Domnului, Sinagoga Mare din Botosani, Biserica ortodoxa Sfantul Gheorghe Domnesc, Biserica ortodoxa Rosseti Intampinarea Domnului din Botosani, Casa Moscovici si Parcul Mihai Eminescu din Botosani.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>