Biserica Barsana – Maramures

biserica de lemn biserici lacas de cult obiective turistice judetul maramures

 

Biserica Barsana

Biserica de lemn Intrarea Maicii Domnului in Biserica din Barsana, cunoscuta sub denumirea simpla de Biserica Barsana este una dintre impresionantele lacasuri de cult maramuresene ce au fost apreciate de UNESCO drept o importanta parte a patrimoniului cultural mondial. De asemenea, aceasta veche biserica de lemn este inclusa si pe lista celor mai importante monumente istorice din judetul Maramures.

Album foto Biserica Barsana

Harta zonala Biserica Barsana – Maramures

Descriere Biserica Barsana

Biserica Barsana se gaseste intr-o pitoreasca regiune a Maramuresului, in satul al carui nume il poarta, pe Dealul Jbar. Aceasta zona de pe Valea Izei, cunoscuta si sub numele de Maramuresul Istoric, reprezinta o destinatie de vacanta incantatoare, in care atractiile naturale se impletesc perfect cu monumente istorice desavarsite, dand nastere unei zone etnografice renumita in intreaga tara pentru frumusetea, dar mai ales pentru datinile si obiceiurile traditionale specifice, transmise din generatie in generatie si respectate cu sfintenie ani in sir.

De multe ori, lacasul din Barsana este confundat cu Manastirea Barsana, care se afla insa la cativa km departare de aceasta. Confuzia este provocata atat de nume, cat si de faptul ca inainte sa fie mutata aici, mai exact intre anii 1739 – 1795, biserica de lemn se gasea pe locul in care se gaseste in prezent actuala biserica a Manastirii Barsana.

In ciuda faptului ca dateaza inca din anul 1711, fiind mutat de doua ori pana sa ajunga pe actualul amplasament, lacasul de lemn se prezinta si in prezent intr-o forma buna, ilustrand caracteristicile arhitecturale specifice ale perioadei in care a fost ridicata. Desi nu are dimensiuni impresionante, Biserica Barsana este vizibila de la departare, datorita turlei sale inalte care se ridica semeata, incercand parca sa strapunga cerul. Lacasul este construit in totalitate din barne de lemn, fiind acoperit cu sindrila, iar elementul de decor exterior care iese cel mai frumos in evidenta este reprezentat de celebra “sfoara impletita”, intalnita la majoritatea lacasurilor de cult din lemn din aceasta regiune.

Interiorul bisericii este decorat cu picturi ce infatiseaza diverse scene si personaje biblice, realizate direct pe lemn, opera apartinandu-i lui Hodor Toader si datand din anul 1806. Pictura a trecut recent printr-un proces de restaurare, perioada in care accesul in interiorul lacasului nu a fost posibil.

Alaturi de celelalte biserici incluse pe lista patrimoniului mondial de UNESCO, precum Biserica de lemn din Surdesti, Biserica de lemn Budesti, Biserica de lemn Desesti, Biserica Plopis, Biserica Rogoz, Biserica Ieud Deal sau Biserica Poienile Izei, Biserica Barsana este un lacas de cult ce nu trebuie ratat de turistii care au ocazia sa ajunga in aceasta regiune a tarii.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>