Biserica de lemn din Bogdan Voda

biserica de lemn biserici lacas de cult obiective turistice judetul maramures

 

Biserica de lemn din Bogdan Voda

Situata intr-o pitoreasca zona a Maramuresului, in inima Vaii Izei, Biserica de lemn din Bogdan Voda se numara printre cele mai cunoscute lacasuri sfinte din intreaga regiune. La fel ca si celelalte biserici de lemn din Maramuresul istoric, biserica din Satul Bogdan Voda, cunoscut pana in anul 1970 sub numele de Satul Cuhea, impresioneaza prin aspectul sau arhaic si prin arhitectura traditionala specifica Tarii Maramuresului.

Album foto Biserica de lemn din Bogdan Voda

Harta zonala Biserica de lemn din Bogdan Voda – Maramures

Descriere Biserica de lemn din Bogdan Voda

Apreciata drept un important monument istoric si de arta, Biserica Sfantul Nicolae din Localitatea Bogdan Voda a fost ridicata in anul 1718 pe locul vechii biserici construita inca din timpul secolului al XIV-lea de catre boierii din neamul Bogdanestilor.

Lacasul a fost ridicat pe o temelie joasa, alcatuita din piatra, restul constructiei fiind in totalitate din lemn de brad. Dupa cum este de inteles, lacasului nu ii lipseste farmecul specific lacasurilor de cult maramuresene, cu acoperisul in doua ape, ce se termina cu un turn inalt, in care este adapostita clopotnita. Planul constructiei respecta modelul traditional intalnit la lacasurile de cult ortodoxe: cu pronaos, naos, altar si un mic pridvor deschis. Ca si aspecte inedite ale constructiei se remarca acoperisul bisericii, dispus pe doua randuri de stresini si sfoara impletita, sculptata in lemn, ce inconjoara biserica.

Picturile din interiorul Bisericii Sfantul Nicolae au fost realizate in anul 1754, cele mai multe dintre ele pastrandu-se si in prezent intr-o forma foarte buna, avand in vedere ca pictura interioara a trecut in anul 2006 printr-un proces de restaurare. Pe langa numeroasele icoane si obiecte de cult ce sunt adapostite in biserica, un element de decor ce atrage atentia este si catapeteasma ce desparte naosul de altar, foarte frumos sculptata. Tot in naos se pastreaza si un superb candelabru, sculptat in lemn, ce dateaza inca de la inceputurile lacasului, din secolul al XVIII-lea.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 5

 
 1. cuhea
  2013-04-22
  00:10:56

  facebook.com/BogdanVodaActual?ref=hl va asteptam aici pt mai multe poze si altele;)

   
 2. Olivera-Olimpia
  2012-12-21
  23:41:38

  Da am fost, tatal meu este de acolo si acuma am caut neamurile care sant pierdute din ochi...m-ar bucura tare sa dau de ei.Poate cu ajutorul vostru o sa dau de cineva din neamuri.Cu respect Oli

   
 3. andreea si atat
  2011-02-25
  16:55:49

  eu am bunici acolo si ii super tare biserica si tot satul

   
 4. Anonim
  2010-11-03
  18:55:49

  Din cate stiu eu u nu stii istorie!!!

   
 5. Cornelia
  2010-02-27
  22:42:03

  Din ce stiu eu, Bucovina nu e acelasi lucru cu Maramures.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>