Biserica Bolnita Sfantul Nicolae – Polovragi

biserici lacas de cult obiective turistice judetul valcea polovragi

 

Biserica Bolnita

Biserica Bolnita Sfantul Nicolae, a fost construita in anul 1736 intr-o incinta, aflata in partea de nord fata de cea a Manastirii Polovragi, este situata in comuna Polovragi, judetul Gorj si poarta hramul Sfantul Nicolae. A fost ctitorita de egumenul manastirii din acea vreme, Lavrentie. Biserica Bolnita era in general un spital, infirmerie sau chiar azil pentru batranii si bolnavii din manastiri si din imprejurimea lacasului de cult, unde persoanele cu ceva cunostinte medicale asigurau ingrijirea trupeasca, iar biserica oferea tamaduire si mangaiere sufleteasca si alin.

Album foto Biserica Bolnita Sfantul Nicolae

Harta zonala Biserica Bolnita Sfantul Nicolae – Polovragi

Descriere Biserica Bolnita Sfantul Nicolae

Biserica Bolnita are un plan rectangular si este tricompartimentata. Are ca particularitate, spre vest un turn clopotnita, alipit pronaosului, dar fara a comunica cu acesta. Turnul are un plan patrat, este etajat, iar intrarea se face pe latura de vest. Pronaosul bisericutei este in plan dreptughiular, este boltit semicilindric, iar accesul este prevazut pe latura de sud. Trecerea spre naos se face prin trei arcade sprijinite pe doi stalpi de zidarie cu baza patrata, iar intre acestia si pereti se afla un parapet de zidarie cu grosimea egala cu cea a stalpilor. Naosul, de plan patrat, este acoperit cu o calota. Altarul este semicircular la interior si pentagonal la exterior. Boltirea lui s-a facut cu o conca. Are o fereastra in ax si ambele pastoforii. Catapeteasma este construita din zidarie si are doar doua deschideri, cea centrala si cea dinspre nord.

In ceea ce priveste pictura, programul iconografic al bisericii s-a pastrat in intregime, fara interventii ulterioare. Iconografia altarului este cea obisnuita, punand accent pe intrupare, ilustrata prin Fecioara Platytera, dar si prin profetii care au anuntat-o, Aaron, Solomon, Moise si David. Alta scena care face aluzie la intrupare este „Iisus pomul vietii”, din proscomidiar, imagine care apare pentru prima data intr-o biserica cu atare destinatie. Totodata, la acelasi inteles concura si reprezentarea „Celui Vechi de Zile”. A doua tema majora a programului altarului este sacrificiul ilustrat prin scenele din proscomidiar, „Iisus in mormant” si „Viziunea lui Petru din Alexandria”, dar si prin ampla ilustrare a Sacrificiului lui Avraam, o scena care apare pentru prima data in altarul unei biserici de bolnita.

Deasemenea, in naosul de la Polovragi au fost ilustrate scene din Marile Sarbatori, asemanator naosului bisericii bolnitei de la Cozia, iar faptul ca in centrul fiecarui timpan au fost pictate scenele Nasterea, Rastignirea, Invierea si Adormirea, pune in evidenta ideile majore ale acestui spatiu liturgic-Intruparea si Invierea. Timpanele de sud, nord si vest sunt impartite in trei scene, in centru fiind reprezentata imaginea cea mai importanta a ciclului. In centrul timpanului sudic a fost pictata Nasterea, incadrata de Botez si de Intampinarea Domnului. In timpanul estic a fost reprezentata amplu Rastignirea, insotita in partea inferioara de Punerea in mormant. Anasthasisul a fost pictat in centrul timpanului nordic, alaturi de Inaltare si de Sf. Treime. La vest, in centru, este infatisata Adormirea Maicii Domnului, incadrata de Bunavestire si de Schimbarea la fata.

Pronaosul, spatiul care de obicei individualizeaza programul iconografic al unei biserici, are la Polovragi reprezentata o tema noua in iconografia bisericilor de bolnita. Bolta semicilindrica a pronaosului s-a pretat foarte bine unei teme precum Sinaxarul. Tema nu a fost reprezentata in totalitate, ci s-a operat o selectie de patruzecisiopt de scene, dispuse in sase registre. Desfasurarea incepe de la est cu prima luna a calendarului liturgic. Din fiecare luna au fost selectate patru scene.

Tot in pronaos este reprezentat ciclul vietii Sfantului Nicolae. Acesta are o semnificatie aparte in contextul pictarii lui in pronaosul unei biserici de bolnita. Nu este doar ilustrarea vietii patronului acestui lacas. Faptul ca sunt alese, in cea mai mare parte scene care ilustreza minuni, isi are explicatia in insasi functia acestei biserici, care era un spatiu pentru cei bolnavi si neajutorati, Sf. Nicolae fiind cunoscut ca protector al celor aflati in dificultate.

Ciclul vietii Sfantului Nicolae, episcop al Mirelor a fost ilustrat in cele doua timpane de nord si de sud. Lectura incepe pe timpanul nordic. Aici sunt pictate de o parte si de alta a icoanei Sf. Nicolae, intocmai cu cea de deasupra intrarii in biserica, patru scene care reprezinta Nasterea Sfantului Nicolae, prima minune de dupa nastere, Sf. Nicolae invatacel, Sf. Nicolae preot. Ciclul se continua in timpanul sudic cu urmatoarele opt scene: Sf. Nicolae ii apare lui Constantin, Pilda fecioarelor, Cei trei generali ii multumesc Sf. Nicolae, Sf. Nicolae il salveaza pe Vasile de sarazini, Povestea marii, Sf. Nicolae impiedica uciderea celor trei oameni, Sf. Nicolae il salveaza pe Demetrius de la inec si Adormirea Sf. Nicolae.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>