Biserica Botiza – Maramures

biserica de lemn biserici lacas de cult obiective turistice judetul maramures

 

Biserica Botiza

Biserica Botiza, ce isi sarbatoreste hramul in ziua Sfintei Parascheva, se numara printre numeroasele biserici de lemn din regiunea Maramuresului, renumita in intreaga tara pentru frumusetea lacasurilor de cult de aici, ale caror turle parca se incapataneaza sa fie cat mai aproape de nori.

Album foto Biserica Botiza

Harta zonala Biserica Botiza – Maramures

Descriere Biserica Botiza

Construita inca din anul 1699, biserica a fost inclusa pe lista celor mai importante monumente istorice din judet, fiind localizata pe plaiurile pitoresti ale Vaii Botizei, unul dintre afluentii Raului Iza.

Initial, lacasul a fost ridicat in Viseul de Jos, fiind ulterior mutat in Botiza, pe locul unei alte vechi biserici de lemn, demolata in urma cu un secol, ce se dovedise insuficient de mare pentru credinciosii din localitate. Dupa ce a fost amplasata in Botiza, biserica a fost renovata, iar pictura acesteia a fost innoita de Dionisie si Aurelia Nicula, tata si fiica.

Planul arhitectural al lacasului se desfasoara pe o forma dreptunghiulara si respecta stilul adoptat de majoritatea bisericilor ortodoxe, cu naos, pronaos, altar si un pridvor deschis. Ca si element inedit al acestei constructii, se remarca faptul ca biserica are doua intrari, in partea de sud si de nord, spre deosebire de celelalte lacasuri, care au de obicei o a doua intrare pe latura vestica. De asemenea, de remarcat ar fi si usa de la intrarea in lacas, decorata in stilul specific portilor maramuresene, cu multe motive geometrice si florale. In curtea bisericii se gaseste si cimitirul satului, in apropierea caruia a fost amplasat si o clopotnita, construita tot din lemn. In fata bisericii a fost amplasata si Crucea Patimilor, protejata de un mic foisor din lemn, foarte frumos sculptat.

Toti cei ce viziteaza aceasta zona in care se gaseste Biserica Botiza nu trebuie sa rateze nici Valea Izei, una dintre cele mai pitoresti regiuni din zona Maramuresului.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>