Biserica de lemn din Ciungetu

biserica de lemn biserici obiective turistice judetul valcea valea latoritei

 

Biserica de lemn din Ciungetu

Biserica de lemn din Ciungetu este amplasata in satul Ciungetu situat in depresiunea Vaii Latoritei, la 66 de km nord-est de Ramnicu Valcea si apartine administrativ comunei Malaia. Situat la o altitudine de 560 m, intre Muntii Capatanei si Muntii Latoritei, mai exact la confluenta raurilor Latorita si Rudareasa, satul Ciungetu se afla la doar cativa kilometri de Statiunea Voineasa.

Album foto Biserica de lemn din Ciungetu

Harta zonala Biserica de lemn din Ciungetu

Descriere Biserica de lemn din Ciungetu

Ctitorul principal al Bisercii de lemn din Ciungetu, inaltata pe un damb abrupt, in locul cel mai inalt al satului, este Florea Ionescu, mosnean si tarcovnic al acelor locuri. Acesta este reprezentat in tabloul votiv, impreuna cu familia sa si cu satenii care au contribuit la ridicarea lacasului de cult. Deasupra usii de la intrarea in naos se pastreaza, din fericire, pisania originara, scrisa cu litere chirilice. Se poate concluziona faptul ca biserica a fost inaltata in 1861, prin contributia majoritatii satenilor si ca are hramul Sfintilor Imparati Constantin si Elena.

Pana in august 1861, se pare ca n-ar mai fi existat la Ciungetu un alt lacas de cult, ci doar o troita in partea de apus satului, careia i se inchinau credinciosii. Acolo era si cimitirul vechi, iar la troita slujeau periodic calugari veniti de la Manastirea Cozia sau Manastirea Bistrita. In ciuda dimensiunilor reduse, bisericuta din lemn de aici se constituie intr-un document al obiceiurilor si mentalitatilor specifice locului, in contextul perpetuarii credintei ortodoxe, in aceasta margine a Tarii Romanesti. Biserica face parte organica din viata fiecarui credincios, dar si din viata comunitatii satesti, asa cum cu prisosinta o arata pisania.

Din septembrie 1967, biserica de lemn a fost inchisa cultului, slujbele religioase tinandu-se astazi in biserica noua, din imediata vecinatate a celei monument.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>