Biserica de lemn din Ieud Ses

lacas de cult manastire manastiri obiective turistice judetul maramures

 

Biserica Ieud Ses

Biserica de lemn din Ieud Ses are hramul Nasterea Maicii Domnului si este situata pe valea Izei, satul fiind limitat la nord de Muntii Tibles, in localitatea Ieud, judetul Maramures.

Album foto Biserica de lemn din Ieud Ses


Harta zonala Biserica de lemn din Ieud Ses

Descriere Biserica de lemn din Ieud Ses

Biserica de lemn din Ieus Ses este greco-catolica, a fost construita in anul 1718, dupa ultima invazie tatara si restaurata in anul 1962. Este una dintre cele mai mari constructii din lemn, denumita si Catedrala din Lemn a Maramuresului. Acoperisul este foarte inalt si abrupt, cu poala dubla.

Interiorul lacasului a fost decorat in stil bizantin de catre pictorul Alexandru Ponehalschi din Berbesti, judetul Maramures, in anul 1765. Pictura interioara din anul 1841 este in intregime stearsa, insa se pastreaza o frumoasa si valoroasa colectie de icoane pe sticla din Nicula si alte centre din Transilvania.

Biserica de lemn din Ieud Ses figureaza pe lista monumentelor istorice si este una dintre cele mai importante obiective turistice din judetul Maramures.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Biserica de lemn din Ieud Deal, Muzeul etnografic al familiei Ples din Ieud, Ruinele resedintei voievodale si Biserica din lemn Sfantul Nicolae din Bogdan Voda.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>