Biserica de lemn din Intregalde

biserica biserici lacas de cult obiective turistice judetul alba

 

Biserica de lemn din Intregalde

Biserica de lemn din Intregalde figureaza pe lista monumentelor istorice si este situata in localitatea Intregalde, judetul Alba, la poalele Muntilor Trascau, in bazinul superior al Raului Galda si Galdita.

Album foto Biserica de lemn din Intregalde 

Harta zonala Biserica de lemn din Intregalde 

Descriere Biserica de lemn din Intregalde 

Biserica de lemn din Intregalde are hramul Sfatul Ilie si a fost ridicata in anul 1774, iar in secolul al XIX-lea a fost reconditionata si alungita in partea de vest.

Lacasul de cult are constructia dreptunghiulara, cu absida decrosata, poligonala cu cinci laturi. Pronaosul are tavanul drept, deasupra naosului este o bolta semicilindrica, grinzile masive se imbina in coada de randunica. Interiorul a fost pictat in anul 1789, de catre pictorul-zugrav Simon de la Alba Iulia si include teme iconografice, precum Sfanta Troita, Arhanghelul Mihail si Gavril cu cete ingeresti si Viziunea patriarhului Petru al Alexandriei.

Biserica de lemn din Intregalde reprezinta un monument de arhitectura religioasa romaneasca, dar se afla intr-o stare avansata de degradare.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Cheile Intregalde, Pestera Bisericuta din Sfarcea, Cheile Tecsestilor, Rezervatia naturala Poiana cu narcise de la Tecsesti, Muzeul etnografic rural din Intregalde.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>