Biserica din Ostrov

biserici lacas de cult obiective turistice judetul hunedoara

 

Biserica din Ostrov

Localitatea Ostrov, se afla in sud-vestul orasului Hateg, judetul Hunedoara, pe vechea sosea romana ce facea legatura dintre Sarmizegetusa si locul iesirii Streiului din depresiune.

Album foto Biserica din Ostrov


Harta zonala Biserica din Ostrov

Descriere Biserica din Ostrov

Biserica Pogorarea Duhului Sfant dateaza din prima jumatate a seculului al XIV-lea, conform investigatiilor de arhitectura si a sapaturilor arheologice, realizate in anul 1996. Initial biserica a fost un edificiu cu o singura nava, avand dimensiuni de 5,20 m/4,50 metri, iar zidurile cu o grosime de aproape un metru. Acoperisul a fost realizat din lespezi de piatra si caramizi romane, in forma de con piramidal. Spre sfarsitul secolului al XV-lea a fost ridicat turnul clopotnita, care porneste de la un soclu rectangular si se inalta pe 2 niveluri, ajungand la inaltimea de 11,30 metri. Este cea reprezentativa clopotnita medieval din Zona Hategului si cea mai bine conservata. In secolul al XIX-lea, altarul primei biserici a fost demolat, iar latura de nord a navei a fost inlocuita partial cu alt zid. Din constructia initiala, acum se mai pastreaza doar peretii de sud si de vest ai navei. Accesul in biserica se facea pe doua usi: una in partea de vest (utilizata partial si astazi), sub care se afla un timpan pictat, iar cealalta in partea sudica, inchisa cu un ancadrament.

Biserica din Ostrov prezinta numeroase elemente de pictura, dovada ca in vechime a fost acoperita cu fresce, stau fragmentele deteriorate recuperate atat din interioriorul cat si din exteriorul lacasului. Din pacate picturile au fost distruse in urma construirii turnului clopotnita si a tencuirii integrale de la sfarsitul secolului al XIX-lea. In interior se mai pot vedea parti consistente din vechea fresca, in exterior, pe partea sudica se distingeau scene cu sfinti, iar deasupra intrarii sudice se remarca un cap de cal, de la un sfant calaret. Singura pictura exterioara pastrata este icoana de hram a Maicii Domnului Hodighitria din clopotnita si care este considerata cea mai valoroasa pictura murala din Romania.

Biserica nu a scapat de transformarile religioase ale cnezilor, iar mai apoi a nobililor ostroveni. Nu este exclusa nici o dubla uzitare liturgica, ortodoxa si calvina in perioada in care familia Kendeffy guverna acele tinuturi, iar dupa 1948, revine, impreuna cu comunitatea, la cultul ortodox. Fiind una din cele mai vechi biserici medieval de zid din Transilvania, este inclusa in lista monumentelor istorice si a fost derulat un program de restaure partiala la inceputul anilor 1990.

Curtea bisericii este inconjurata de un gard realizat din pietre romane, colectionate de nobilul patron al bisericii intre anii 1553-1585. Gardul ciclopic, asa cum mai este numit, a fost compus odinioara din aproape 300 de pietre romane, de toate tipurile, dintre care 208 erau piese sculptate si epigrafice romane. Acestea au fost aduse din vecinatatea Ostrovului, in perioada migratiei materialului litic, incepand cu seculul al XVI-lea. Numeroase antichitati romane din Tara Hategului, in special blocurile purtatoare de inscriptii, erau transportate la resedintele nobiliare sau expediate spre Viena la curtea imperiala. Acum, deteriorate de intemperii, pietrele care imprejmuiesc cimitirul din curtea bisericii, sunt invadate de vegetatie si cu inscriptiile greu lizibile. O parte dintre acestea au ajuns la muzeele din Sarmizegetusa si Deva.

Cei aflati in zona mai pot vizita ruinele Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Geoparcul Dinozaurilor, Biserica din Densus, Taul fara Fund, Biserica din Santamaria Orlea sau orasul Hateg.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>