Biserica din Proieni

biserica biserici biserici din maramures

 

Biserica din Proieni

In Proieni, pe Valea Oltului, purtand hramul “Toti Sfintii”, se gaseste biserica ce poarta numele localitatii, Biserica din Proieni. Prin stilul arhitectural deosebit, vechimea si fresca ce poate fi observata aici, biserica este una din cele mai apreciate biserici ortodoxe romanesti.

Album foto Biserica din Proieni

Harta zonala Biserica din Proieni

Descriere Biserica din Proieni

Biserica a lasat ca mostenire numeroase legende ce se leaga de aceasta, insa, legenda care a fost confirmata de vechile scrieri se refera la faptul ca Biserica din Proieni este biserica in care domnitorul Mihai Viteazul s-a cununat cu Doamna Stanca. Alte legende afirma faptul ca tot aici a fost botezat Mihai Viteazul.

Biserica dateaza inca din anul 1798 si are o valoare istorica incredibila. Aceasta a fost ctitorita de Constantin Davidescu din Ramnic. Deosebita pictura murala a fost realizata intre anii 1801 – 1802.

Biserica a fost ridicata treptat, pe bucati, iar pe ultima parte construita, pe vechiul pridvor poate fi gasita o inscriptie care mentioneaza ca aceasta ar fi fost realizata de Constantin Davidescu in anul 1978, iar amvonul ar fi fost construit in 1817, fiind zugravit de Nicolae Popescu abia in 1875.

Anul 1817 reprezinta anul in care a fost adaugat pridvorul, ce a urmat sa fie pictat de viitorii ctitori. In momentul in care biserica a fost ridicata, aceasta nu a avut pridvor, acesta urmand sa fie ridicat dupa anul 1700, in stil brancovenesc.

Biserica nu a suferit foarte multe modificari, insa o modificare ce merita mentionata este cea a acoperisului din anul 1936, cand turnul clopotnitei a fost luat de pe acoperis si a fost mutat in curte. Clopotul de aici a fost o donatie din partea episcopului Iosif I al Argesului, care s-a nascut pe pamanturile acestea. Insa clopotul nu este singura donatie facuta de acesta. Iosif I al Argesului a contribuit si cu icoane, usile imparatesti, dar si numeroase alte obiecte.

In prezent, aici nu se mai gasesc toate odoarele si lucrurile valoroase. Se crede ca acestea au fost furate si vandute in strainatate, insa adevarata comoara a bisericii, pictura, a ramas in stare buna.

In altar si in naos se observa o pictura nemaintalnita in prezent, conturand sfinti ce nu mai sunt pictati in zilele de astazi, precum Sfantul Nestor, Sfantul Artemie, Sfantul Platon sau Sfantul Eustachie.

Biserica nu a fost restaurata pana acum, doar pictura a mai avut parte de mici ajustari, aceasta fiind spalata si repictata in unele locuri.

Desi se afla foarte aproape de Drumul National 7, bisericuta nu este foarte des vizitata, numerosi trecatori nestiind ce valoare inestimabila are aceasta.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>