Biserica Evanghelica Sfanta Maria – Sibiu

biserica evanghelica luterana biserici lacas de cult obiective turistice judetul sibiu

 

Biserica Evanghelica Sfanta Maria

Biserica parohiala luterana, din Piata Huet, municipiul Sibiu, reprezinta cel mai vechi edificiu realizat in stil gotic matur si tarziu, din Transilvania. Intre biserica si Liceul Brukenthal, situat vis-a-vis de biserica, se afla statuia din bronz a Episcopului Georg Daniel Teutsch (1817-1893), care a jucat un rol important in reforma progresista, in urma careia s-au imbunatatit considerabil relatiile sociale pe toate planurile.

Album foto Biserica Evanghelica Sfanta Maria

Harta zonala Biserica Evanghelica Sfanta Maria – Sibiu

Descriere Biserica Evanghelica Sfanta Maria

Biserica Sfanta Maria, a fost pentru prima data atestata intr-un document oficial in anul 1371. Actuala forma a primit-o in urma renovarii din anul 1520, care s-a realizat pe structura unei vechi bazilici romanice. Interiorul bisericii este de asemenea realizat in stil gotic, cu bolti arcuite si pietre funerare pe peretii de nord, 67 de lespezi funerare, unice in Romania. Inhumarile in biserica au fost interzise in anul 1796, cu o singura exceptie in 1803, cand aici au fost aduse ramasitele lui Samuel von Brukenthal.

Turnul, construit pe 7 nivele, cu o inaltime de 73,34 metri, face ca biserica sa fie cea mai inalta catedrala din Romania. Cele patru turnulete de pe colturile turnului, semnifica dreptul orasului de condamnare la moarte. Pentru a ajunge in turn, la punctul de observatie, situat la 55 metri altitudine, trebuie urcate cele 192 de scari. In turn exista 3 clopote si un ceas imens, turnul de aici fiind al doilea turn cu ceas, construit in Romania, datand din anul 1881.

Cea mai veche parte a cladirii, o reprezinta corul, aflat la balcon, pe latura sudica. Aici se gaseste cea mai mare orga din sud-estul Europei, realizata de un mester slovac in 1671. Aceasta a inlocuit prima orga adusa la Sibiu, in anul 1585.

Pe peretele nordic al corului, se poate vedea fresca realizata in 1445 de pictorul Johannes de Rosenau si reprezentand “Rastignirea”, restaurata de Liviu Ciungan intre anii 1989-1990. De-a lungul timpului, inventarul mobil al bisericii a strans numeroase obiecte: detaliu al unei usi in stil renascentist, provenit din casa comitelui Albert Huet, cristelnita de marmura din secolul al XVII-lea, altarul din Bobarca,  cristelnita de bronz din cor, opera mesterului Leonhardus, datand din anul 1438 si care se presupune ca a fost turnata din bronzul tunurilor turcesti capturate in anul 1437.  Pe langa toate acestea, mai exista si alte obiecte bisericesti sau vase de cult din argint aurit, realizate de mesteri sibieni, dar care nu sunt accesibile publicului.

Biserica  Evanghelica Sfanta Maria, este inchisa publicului larg, pana in primavara anului 2014. Dar daca va aflati in Sibiu, puteti vizita celelalte obiective turistice, cel putin la fel de frumoase, impresionante si incarcate de istorie, precum: Muzeul Brukenthal, Casa Artelor, Muzeul de Istorie, Muzeul Astra, Podul Minciunilor, Gradina Zoologica sau Parcul Sub Arini.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>