Biserica Fortificata – Cetatea Viscri

biserica fortificata biserici brasov lacas de cult obiective turistice judetul brasov viscri

 

Biserica Fortificata - Cetatea Viscri

Biserica Fortificata din Localitatea Viscri este o biserica evanghelica adapostita intre zidurile fortificate ale Cetatii Viscri, inclusa din punct de vedere administrativ pe teritoriul judetului Brasov. Acest ansamblu format din biserica si incinta fortificata, cu turnuri, bastioane si un drum de aparare constituie un monument istoric reprezentativ pentru zona Transilvaniei, inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Album foto Biserica evanghelica Viscri

Harta zonala Biserica evanghelica Viscri – Brasov

Descriere Biserica evanghelica Viscri

Acest important obiectiv turistic se gaseste in spatiul dintre cele doua sosele principale ce leaga Rupea de orasul Sighisoara si de orasul Medias, iar cei care doresc sa faca o vizita aici pot ajunge in regiune urmand traseul drumului european E60, care porneste din orasul Brasov, pana in localitatea Bunesti, punct din care se va urma apoi drumul judetean DJ104 L, pe o distanta de aproximativ 8 km, pana la destinatie. Traseul pana la Biserica Evanghelica Fortificata din Cetatea Viscri reprezinta o adevarata incantare pentru ochii vizitatorilor, care vor ramane cu siguranta fermecati de atmosfera arhaica si de infatisarea constructiilor localitatii, care pastreaza si astazi influentele sasesti de acum cateva secole. Pana in urma cu 10 ani nu se putea ajunge in localitate prin mijloacele de transport clasice, ci doar pe jos, insa in prezent, drumul poate fi practicat cu orice fel de automobil. Toate strazile asezarii sunt pavate cu piatra marunta, la fel ca si drumul care urca spre Cetatea Viscri.

Biserica Evanghelica Fortificata din Cetatea Viscri, cunoscuta si sub denumirea populara de Biserica – Cetate Viscri a fost mentionata pentru prima data in documente oficiale abia in jurul anilor 1400, sub numele de Biserica Alba, sau Alba Ecclesia, ca urmare a zidurilor albe care o inconjoara. In realitate insa, constructia dateaza de mai multa vreme, fiind ridicata la inceputul secolului al XII-lea de catre colonistii sasi stabiliti aici. Zidurile fortificate au avut un rol de aparare impotriva otomanilor, in interiorul cetatii adapostindu-se de-a lungul timpului locuitorii, impreuna cu animalele, alimentele si bunurile lor. Cetatea si biserica din interiorul ei reprezinta un ansamblu deosebit de important din punct de vedere turistic pentru intreaga localitate si reuneste particularitati impresionante al tezaurului arhitectural sasesc. Mentiunea tarzie este datorata pozitiei retrase pe care constructia o are, insa acest lucru este un aspect pozitiv, intrucat s-a conservat foarte bine in timp, prezentandu-se si in prezent intr-o forma impresionanta.

Biserica Evanghelica din Viscri este una dintre cele mai vechi biserici fortificate din intreaga regiune, intregul ansamblu arhitectural fiind restaurat o data in perioada anilor 1970 – 1974 si o data in perioada anilor 1990, an in care a fost clasificata drept parte importanta a patrimoniului mondial UNESCO. Din intreaga asezare, biserica reprezinta principala atractie, in interiorul sau gasindu-se o veche cristelnita din secolul al XIII-lea, realizata din piatra unui vechi capiteliu romanic. In incinta cetatii se  gaseste si un muzeu, unde turistii pot admira elemente reprezentative din cultura colonistilor de origine germana precum: costume populare traditionale, unelte de lucru, obiecte diverse sau vechi piese de mobilier. Din muzeu, se poate urca spre turnul de veghe al cetatii, loc ce ofera o panorama unica asupra imprejurimilor. Ca si curiozitate turistica, interiorul cetatii mai adaposteste si o incapere numita Camera Slaninei, folosita de locuitorii asezarii pana in anul 1990, unde datorita temperaturilor scazute si constante, acestia puteau pastra foarte bine slanina.

Turistii care trec prin Localitatea Viscri au posibilitatea de a vizita in imprejurimi si alte obiective, la fel de interesante ca si acesta. Din randul bisericilor fortificate mai pot fi vizitate pe acelasi traseu Biserica Fortificata Homorod, situata in apropiere de Baile Homorod si  Cetatea Rupea sau Biserica Fortificata Biertan, situata la aproximativ 25 km de Medias.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>