Biserica de lemn Lapus – Maramures

biserica de lemn biserici lacas de cult obiective turistice judetul maramures

 

Biserica Lapus

Biserica de lemn din Lapus este una dintre numeroasele lacasuri sfinte ortodoxe din regiunea Maramuresului, fiind un asezamant inscris pe lista monumentelor istorice. Aceasta este situata pe teritoriul comunei Lapus, aflata la randul ei in partea sudica a judetului Maramures.

Harta zonala Biserica Lapus – Maramures

Descriere Biserica Lapus

Aceasta isi sarbatoreste hramul in fiecare an, in ziua de 15 august, la Adormirea Maicii Domnului, datand inca din anul 1697, dupa cum demonstreaza cartile si icoanele adapostite aici. Desi in documentele oficiale manastirea este mentionata in anul 1733, data oficiala a constructiei a fost considerat anul 1697, avand ca ipoteza vechimea obiectelor sfinte pe care lacasul le gazduieste. De asemenea tipologia dupa care este construita biserica sustine aceasta data mult mai inaintata fata de cea mentionata in documentele oficiale.

Biserica a servit in trecut drept sediu de protopopiat, fiind in prezent singura biserica de lemn din comuna Lapus. Aceasta este o asezare foarte veche, si la fel ca toate constructiile ce dateaza de ani buni, Biserica de lemn din Lapus este un asezamant modest, atat din punct de vedere al dimensiunilor constructiei, cat si prin stilul arhitectural dupa care a fost ridicata. Desi infatisarea acestui lacas este simpla, fara detalii arhitecturale deosebite, constructia prezinta totusi acel aspect specific lacasurilor sfinte maramuresene, incantand ochii celor veniti sa o viziteze. Planul bisericii este asemanator unui dreptunghi, accesul in interior facandu-se pe latura sudica, spre deosebire de majoritatea lacasurilor, in care se intra de obicei pe partea vestica. Acoperisul asezamantului este asimetric si ilustreaza specificul lacasurilor maramuresene, avand o inaltime considerabila. Aspectul exterior al bisericii nu este foarte bogat, singurele detalii fiind motivele sculptate pe usa de la intrarea in biserica, tocul usii fiind decorat cu mai multe cruci si triunghiuri gravate. Spre deosebire de exterior, interiorul este mult mai bogat in detalii, cea mai interesanta piesa din interior fiind usa prin care se face accesul in naos, sculptata cu diverse motive florale si forme geometrice. In pronaosul bisericii sunt pictate scene din Judecata de Apoi, reprezentandu-l pe Iisus Hristos alaturi de apostoli, care se pare ca au fost realizate in timpul Principelui Appafy, in anul 1697.

In fata bisericii, in partea sa stanga, exista mai multe cruci din lemn sculptate si pictate, apartinand mormintelor tuturor preotilor din localitate care au decedat. Pe acestea se regasesc cuvinte slavone ce dateaza din secolele XVIII – XIX.  Tot pe fatada sudica se afla si un pridvor, aspect ce nu se mai intalneste la nicio alta biserica din regiune, servind drept spatiu unde se organizeaza diversele pomeni sau hramuri. Lacasul este incercuit de un cimitir unde se gasesc cruci de lemn de la inceputul secolului al XX-lea.

Alaturi de celelalte lacasuri sfinte mult mai cunoscute de pe teritoriul Maramuresului precum: Manastirea Rohia, Manastirea Barsana, Biserica de lemn din Surdesti, Biserica Budesti Josani sau Manastirea Moisei, Biserica din lemn din Lapus reprezinta o importanta parte a patrimoniului cultural religios al tarii noastre.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>