Biserica medievala Gurasada – Hunedoara

bierica medievala gurasada biserici hunedoara lacas de cult

 

Biserica Gurasada

Biserica medievala Gurasada a fost atestata documentar pentru prima data in anul 1292. Ansamblu bisericii este realizat din doua turnuri ce prezinta extensii pe o parte si alta a zonei centrale. Lacasul de cult a fost ridicat in mai multe etape, mesterii avand in fiecare zi o alta idee despre cum ar dori sa arate.

Album foto Biserica medievala Gurasada

Harta zonala Biserica medievala Gurasada – Hunedoara

Descriere Biserica medievala Gurasada

Judetul Hunedoara se mandreste cu constructiile sale defensive ridicate in secolul al XIII-lea si chiar mai inainte, cea mai faimoasa dintre ele fiind Cetatea Devei. Pe langa acestea, aici se mai gasesc trei biserici foarte cunoscute in satele Densus, Streisangeorgiu si Gurasada care, pe langa importanta lor in mentinerea credintei oamenilor, sunt sugestive pentru perioada de inceput a arhitecturii romanesti de sat. Biserica din Gurasada este una dintre cele mai vechi biserici de piatra de pe teritoriul Romaniei. Biserica din Gurasada, inchinata unuia dintre Sfintii Arhangheli – Mihail – este o biserica de tip central, ctitorita pe la mijlocul secolului al XIII-lea. Ea constituie o zestre formidabila de arhitectura si pictura veche: de forma cvadrulobata, combinata cu o turla si cupola centrala si prelungita apoi pe vest cu un spatiu rectangular si turn.

Biserica Sfantul Arhanghel Mihail, de dimensiuni modeste, dar cu forme viguroase si expresive, este una din cele mai vechi si valoroase monumente romanesti din intreaga tara si dateaza inca din deceniile de mijloc ale secolului al XIII-lea. Potrivit legendelor, biserica a avut o sursa de constructie extracarpatica reprezentata de bisericile de plan treflat de tipul celei de la Niculitel, desi structura sa poate sa fie reflexul unei constructii romanice de tip central cum ar fi Capela de la Odorhei.

Biserica ortodoxa din Gurasada, una din cele mai vechi biserici romanesti din Transilvania, incorporeaza mai multe faze de constructie evidentiate la recenta restaurare prin tratarea diferita a fatadelor. Biserica a fost inaltata in mai multe etape. Ca si aceea din Densus apartine tipului structural central dar de cu totul alt gen. Caracterul edificiului este determinat de incaperea centrala formata din patru abside. Doua dintre ele sunt usor alungite iar doua semicirculare, acestea fiind asezate in forma de cruce in jurul unui patrat deasupra caruia se ridica o turla. De-a lungul timpului, partea din fata a bisericii a fost grav deteriorata si a fost supusa unei restaurari care i-a alterat forma initiala.

Exteriorul este sobru si are un singur ornament, ferestrele; acoperisul este facut din sindrila. Renovarile au fost facute dupa modelul unei biserici mai noi de tip romano-gotic. In partea vestica s-au construit numeroase incaperi, anexa si un turn-clopotnita, cu un foisor de lemn. Tencuiala Bisericii din Gurasada pastreaza doua straturi de pictura veche, unul medieval si altul din epoca moderna. Primul strat de pictura murala a fost finalizat cel mai probabil la inceputul secolului al XlV-lea.

Acesta este insa prea putin vizibil deoarece, in secolul al XVIII-lea, cand biserica a suferit ultimele transformari notabile, mai precis in 1765, s-a finalizat o alta pictura interioara, de catre Ioan Ierodiaconul din Deva si Nicolae din Pitesti, la comanda Mariei Tereza, Imparateasa Austriei.

Satul Gurasada a fost mentionata documentar inca din 1292, insa, din pacate, nu exista si date referitoare la inaltarea Bisericii Sfantul Arhanghel Mihail, una dintre cele mai vechi marturii ale credintei noastre ortodoxe. Cercetarea structurii si caracteristicilor sale arhitectonice ne permit insa datarea inceputului constructiei in secolul al XIII-lea.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Baran Aurora
    2011-11-08
    12:41:48

    BISERICA TREBUIE RENOVATA ,SATUL ESTE SARAC SI NU POATE CONTRIBUI FINANCIAR ,POATE AUDE CINEVA CU DARE DE MANA SA AJUTE ESTE PACAT DE UN ASA MONUMENT SA SE DISTRUGA.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>