Biserica Neagra – Brasov

biserici lacas de cult obiective turistice judetul brasov

 

Biserica Neagra

Biserica Neagra din Brasov se situeaza in fruntea celor mai mari biserici sacrale din Romania si in fruntea celor mai importante constructii in stil gotic de pe teritoriul tarii. Supravietuind proceselor de ruinare, de la cutremure, la incendiu, Biserica Neagra a ramas un adevarat simbol al Brasovului, din perioada medievala, pana astazi. Biserica Neagra este unica prin aspectul, dimensiunea, vechimea, dar si titlul sau, caci, desi exista mai multe Biserici Albe, exista numai una neagra.

Album foto Biserica Neagra

Harta zonala Biserica Neagra – Brasov

Descriere Biserica Neagra

Biserica Negra se afla in zona Centrulului Vechi al Brasovului, pe strada George Baritiu, in apropriere de Piata Sfatului, de Bastionul Fierarilor, de Turnul Negru si cel al Macelarilor, sau de Zidul Cetatii. Biserica este inconjurata de Curtea Honterus, ce ofera accesul si la Liceul Teoretic Johannes Honterus. In randul cladirilor inconjuratoare, Biserica Neagra se face remarcata prin inaltime, dimensiune si cromatica, dar pastrandu-si un element comun arhitecturii brasovene, si anume acoperisul din tigla rosie.

Biserica Neagra este intr-adevar cea mai mare biserica de cult din Romania, cu o dimensiune de 89 de metri lungime, fiind cea mai mare de acest fel din perioada medievala, pana la construirea la Constantinopol a Hagiei Sophia. De asemenea este cea mai veche biserica apartinand goticului tarziu, situata la est de Viena.

Istoricul bisericii este estimat a fi datand inca de la inceputul secolului al XIV-lea, anume anul 1384, iar o incheiere oficiala a lucrarilor este datata aproape un secol mai tarziu, in 1477. Biserica Neagra, cum este intitulata astazi, a fost ridicata pe situl unei biserici romantice. Biserica isi capata un nume de abia dupa ani buni de construire, restaurare, incetare a lucrarilor si reluare a acestora, trecand sub hramul Sfintei Maria. Planul original al arhitecturii bisericii nu a fost respectat (astfel incat doar turnul frontonului principal are o inaltime mai mare, cel al fatadei opuse fiind la dimensiunea acoperisului), datorita nenumaratelor incetari ale lucrarilor; o cauza a acestor intarzieri a fost invazia turca din 1421, urmata de cutremure ce au afectat considerabil cladirea bisericii.

In anul 1689 biserica sufera cea mai mare avariere a sa, fiind cuprinsa de marele incendiu ce s-a raspandit in Brasov. De atunci biserica a fost intitulata popular drept Biserica Neagra (datorita zidurilor incenusite), pentru ca in secolul al XIX-lea acest titlu sa fie acceptat oficial. Interiorul a fost in mare masura ruinat, necesitand noi procese de restaurare. Insa, in secolul al XVII-lea, respectiv al XVIII-lea, arta arhitecturala nu mai era atat de mult indreptata spre gotic, ci spre stilul baroc. Asadar, modificarile survenite ii ofera o nota noua constructiei, goticului adaugandu-i-se elemente decorative baroce. Exteriorul cladirii este o dovada in acest sens: etajele sunt bine delimitate si conturate, element specific baroc, iar ceasurile adaugate la inceputul secolului al XIX-lea, pe fatadele turnului de la intrare, reprezinta o alta trasatura baroca. Turnurile nu sunt impresionante, ca la majoritatea cladirilor gotice, remarcandu-se in inaltime doar cel al frontonului principal. Totusi, drept specific al goticului tarziu, sau al goticului in general, sunt de remarcat ferestrele arcuite, alaturi de contraforturile, ce sustin inaltarea cladirii. Acestea sunt decorate cu statuiete, element de altfel baroc.

Interiorul cladirii este aparte decorat. Inca de la intrare o bogata colectie de covoare orientale incanta privirea si fac sederea in biserica o experienta aproape muzeala. Se spune ca un numar de 110 covoare ar fi expuse in Biserica Neagra, toate ajunse sub egida conducerii bisericii, colectia situandu-se pe locul II in lume, dupa colectia muzeala a Istanbulului. Covoarele se pare ca ar fi inceput a fi expuse in perioada Reformei, cand se considera ca expunerea icoanelor ar fi fost asemanata cu idolatrizarea chipurilor cioplite. Asadar, covoarele au luat locul icoanelor, oferind un aspect oriental-anatolian, unei biserici europene gotico-baroce. Ulterior au fost adaugata si picturi in ulei, intregind experienta muzeala a acestei biserici.

Tot in perioada restaurarii dupa incendiu, Biserica Neagra a primit in colectia sa o orga Buchholz, amplasata in zona vestica. Cativa ani mai tarziu, corului i se adauga o orga Hesse, pentru a o acompania pe cea dintai. In prezent orga Buchholz este cea mai mare orga mecanica din Romania si printre cele mai bine pastrate orgi ale acestei firme. O nota aparte a bisericii il reprezinta clopotul de 6 tone, care nu este cel mai mare, dar este cel mai mare clopot in functiune din Romania.

Biserica Neagra din Brasov este un spatiu al cultului, dar si al colectiilor, insumand pe langa numarul ridicat de covoare anatoliene expuse, si un adevarat tezaur cultural (continand haine bisericesti, o cristelnita, altare, ogive cu decoratiune gotice, picturi, sau sculpturi).

Biserica Neagra este atat un spatiu de vizitare si un veritabil obiectiv turistic al Brasovului, cat si un spatiu de oficiere a slujbelor bisericesti, astfel ca vizitarea cladirii se poate face in zilele in care nu sunt organizate slujbe. O serie de alte obiective turistice sunt dispersate in Centrul Vechi al Brasovului, sau in aproprierea acestuia, fiind un centru gravitational ce atrage anual atat turisti romani, cat si straini, interesati de cultura si cunoastere, sau de distractie si evenimente. In apropriere de Brasov se gaseste Poiana Brasov, un punct turistic important al Romaniei, cu baze de cazare modernizate si numeroase. De asemenea se pot vizita Muntii Bucegi, cu renumitele masive de eroziune selectiva, Babele si Sfinxul, cu rezervatiile sale naturale, sau cu statiunile montane, Sinaia, Busteni, Predeal, Bran, Fundata, etc.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. marin gabriel
    2012-05-01
    06:31:16

    un obiectiv turistic reporezentativ pentru Brasov,

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>