Biserica Reformata – Calvina

biserica biserica calvina biserica reformata biserici lacas de cult lacase cult obiective turistice judetul hunedoara

 

Biserica Reformata Calvina

Biserica Reformata – Calvina este o biserica crestina creata in urma Reformei protestante ce se bazeaza pe interpretarile scrierilor din Noul Testament enuntate de Ulrich Zwingli si Jean Calvin, fiind situata pe strada Lucian Blaga nr. 2 din orasul Deva, judetul Hunedoara, Transilvania, aflata in apropierea Centrului Vechi al Devei si a Primariei.

Album foto Biserica Reformata – Calvina

Harta zonala Biserica Reformata – Calvina

Descriere Biserica Reformata – Calvina

Biserica Reformata – Calvina a fost construita la inceputul anului 1908, dupa planul lui Istavan Jozsef in stilul arhitectural neoromanic. Planul lui Jozsef cuprindea trei proiecte posibile ce contineau 3 stiluri arhitecturale diferite, dar comisia a ales sa pastreze stilul fostei cladiri cu dimensiuni mai reduse.

Legendele spun ca, initial, pe locul unde se afla biserica reformata – calvina a existat o biserica ortodoxa atestata documentar in anul 1332, de care avea grija Ioan Corvin, iar prin secolul al XIV, aceasta apartinea cultului grecesc , urmat de cel catolic, iar in anul 1545 a devenit reformata.

In anul 1836 biserica se afla intr-un stadiu avansat de degradare, asa ca s-a decis demolarea ei si construirea unei noi biserici in stilul arhitectural romanic, dar din cauza marelui incendiu din acelasi an, a revolutiei din anul 1848 si a inundatiei din 1851, lucrarile au fost intarziate si finalizate abia in anul 1853 si dupa aproximativ sapte ani a fost ridicat turnul.

Nava bisericii romanice a fost o constructie cu tavan simplu, partea sudica a fost marginita de nise si fatada principala era dominata de un turn clopotnita masiv unde a functionat un orologiu. La sfarsitul secolului al XIX-lea, biserica era intr-un stadiu avansat de degradare, iar comunitatea reformata a organizat o colecta pentru renovarea bisericii,, care din motive necunoscute nu au mai inceput. Conform experitizei de specialitate, in anul 1899 s-a decis demonalarea ei si construirea unei noi biserici, rezultand biserica reformata existent azi.

In anul 1908 ia viata biserica reformata – calvina, fiind asezata longitudinal si formata dintr-o singura nava, la mijlocul careia se afla transeptul cu capete drepte. Fatada principala este articulata cu un segment de zid iesit la suprafata si dominate de turnul clopotnita, iar cea orientata spre est este alcatuita din trei turnuri. In partea de jos a axei vertical a turnului se afla poarta neoromana incadrata intre doua coloane cu capiteluri cubice cu motive florale si geometrice in stilul arhitectural secession. In turnul estic se afla unul dintre cele mai mai clopote din judet, ce cantareste aproximativ 3.600 de kilograme.

Imaginea interioara a bisericii reformate este determinate de tribunele amanajate in bratele transeptului, colturile acestora fiind rotunjite. Pe partea vestica a corului este evidentiat amvonul articulat cu detalii neogotice si neoromane, cupa acestuia fiind sustinuta de o coloana scunda cu postament ce desparte sirul bancilor asezate vis-à-vis de bancile din nava.

In interiorul bisericii se gasesc mai multe fragmente provenite din vechea biserica, acestea fiind incastrate in perete. In partea de vest este evidentiata piatra de mormant a sotiei comandantului Cetatii Deva, Dominic Dobo , ce contine textul “pe cand era stapan peste dacii si getii care locuiesc in munti”, facand referire directa la mosiile pe care nobilul le detinea in satele romanesti din zona Poiana Rusca. Aceasta a murit impreuna cu copilul ei nou nascut din cauza ciumei.

In partea nordica a corului se afla piatra de mormant a lui Sandor Andras Tordai ce este incoronata cu una dintre cheile de bolta ale bisericii demolate ce reprezinta blazonul familiei Szapolyai, iar bustul acestuia este amplasat in curtea bisericii, fiind dezvelit in anul 2004.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Magna Curia, Busturile Martirilor Horea, Closca si Crisan, Biserica Catolica Sfantul Anton de Padova, Casa Memoriala Doctor Petru Groza, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, Monumentul Luptatorilor Anticomunisti, Monumentul Eroilor Neamului si Castelul Josika din Branisca.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>