Biserica Romanica din Herina – Bistrita

biserici lacas de cult obiective turistice judetul bistrita nasaud

 

Biserica romanica din Herina

La o distanta de numai 16 km in sudul Orasului Bistrita, intr-o frumoasa regiune colinara din Localitatea Herina, ce apartine din punct de vedere administrativ de comuna Galatii Bistritei, se gaseste unul dintre cele mai impresionante monumente istorice si de arhitectura ale zonei, Biserica Romanica din Herina.

Album foto Biserica Romanica din Herina

Harta zonala Biserica Romanica din Herina – Bistrita

Descriere Biserica Romanica din Herina

Silueta bisericii se poate zari deasupra satului de la kilometri buni. Lacasul dainuie pe un deal din partea de nord est a localitatii de sute de ani, fiind ridicat in perioada anilor 1250 – 1260. Cu toate ca anii au trecut ca vantul peste ea, suferind de asemenea si o serie de restaurari, biserica nu conteneste sa impresioneze nici in prezent prin aspectul si arhitectura sa, fiind considerata de multi cea mai frumoasa biserica romanica din intregul spatiu romanesc. Ansamblul se constituie dintr-o bazilica construita din caramida, deasupra careia se ridica trei nave, pe fatada sa vestica fiind amplasate cele doua turnuri. Nici interiorul bisericii nu se lasa mai prejos, prezentand unele particularitati specifice, care il individualizeaza. Stalpii ce sustin cele trei nave difera intre ei, avand, doi cate doi, un alt tipar de constructie.

Biserica Romanica din Herina a conservat cu succes o arhitectura specifica unor vremuri de mult timp apuse, facand parte din grupul edificiilor inspirate de arhitectura romanica foarte raspandita in partea de vest a Ungariei. De asemenea, specialistii in domeniu afirma ca aspectul monumentului face ca acest lacas sa se asemene foarte mult cu cele de pe meleagurile Frantei, din Normandia si Burgundia, un motiv in plus pentru ca cei ce trec prin aceasta zona nordica a tarii sa poposeasca aici si sa viziteze renumitul lacas.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>