Biserica Romano Catolica din Cacica

biserici cacica catedrala catedrale lacas de cult obiective turistice judetul suceava

 

Catedrala romano-catolica Cacica

Basilica Minor, cum mai este cunoscuta Biserica Romano-Catolica din Cacica, este un lacas de cult romano catolic ce se numara printre principalele atractii turistice ale Localitatii Cacica, situata intr-o frumoasa regiune a judetului Suceava. Basilica a fost infiintata de catre comunitatea poloneza din Cacica, in anul 1904, existenta sa fiind strans legata de inceputurile localitatii si de exploatarea zacamintelor de sare din zona.

Album foto Biserica Romano-Catolica din Cacica

Harta zonala Biserica Romano-Catolica din Cacica

Descriere Biserica Romano-Catolica din Cacica

Simtind nevoia de a avea un spatiu in care sa se roage si sa isi spuna apasarile sufletesti, muncitorii de la Salina Cacica, cei mai multi de religie romano-catolica, au primit de la administratia salinei permisiunea de a-si sapa in masivul de sare de aici o capela, luand astfel nastere Capela Sfanta Varvara. Pe masura ce comunitatea din Cacica s-a marit, a fost necesara construirea unui lacas de cult permanent, mai incapator, fiind ridicata o mica biserica de lemn, cu Hramul Adormirea Maicii Domnului, sfintita in anul 1810. Preotul Jakub Bogdanowicz, ce a slujit aici intre anii 1794-1843 a adus la Cacica un obiect de cult venerat de credinciosi datorita puterilor sale miraculoase: Icoana Maicii Domnului de la Czestochowa.

O data cu trecerea timpului, mica biserica din lemn s-a deteriorat, fiind necesara construirea unei noi biserici, mult mai mare. Lucrarile pentru ridicarea noului lacas au fost incepute in anul 1903, an in care a fost sfintita si piatra de temelie a lacasului. Noua biserica de la Cacica, ce s-a pastrat pana in zilele noastre, a fost ridicata de catre arhitectul polonez Teodor Marian Talowski, care i-a dat lacasului o infatisare neogotica. Ridicat din piatra cioplita si caramida, lacasul reprezinta un adevarat monument de arta, avand aproximativ 40 metri lungime, in jur de 20 de metri latime si o inaltime de 50 metri, cu tot cu turnul.

De-a lungul timpului, Biserica Romano Catolica din Cacica a devenit un adevarat centru de pelerinaj, datorita Icoanei Maicii Domnului, ce ii reunea in fiecare an aici pe credinciosi, pe 15 august si pe 8 octombrie, cand se sarbatoreste “Adormirea Maicii Domnului“, respectiv “Sfanta Maria a Rozariului“. In prezent, pelerinajul la Sanctuarul Marian din Cacica, asa cum mai este denumita basilica, este apreciat ca fiind unul dintre cele mai importante pelerinaje catolice din regiunea Moldovei, la care iau parte an de an preoti, episcopi si credinciosi atat din tara, cat si de peste granite. De curand, in anul 2010, cand s-au implinit 10 ani de cand biserica a fost ridicata de Papa Ioan Paul al II-lea la rangul de Basilica Minor, autoritatile locale au amenajat in fata lacasului o mica piata, in care i-au ridicat ca omagiu Papei, o statuie.

Turistii aflati in vizita in Localitatea Cacica ce au curiozitatea sa treaca pragul lacasului pot descoperi in interiorul acestuia obiecte si lucrari de arta incantatoare, lucrate cu un mare simt artistic. Cele cinci ferestre ale bisericii sunt decorate cu vitralii de o frumusete inedita. De asemenea, altarele sunt animate prin prezenta numeroaselor statuete scultptate in lemn de tei, iar restul incaperii este decorata cu vitrine ce adapostesc obiecte de cult valoroase din marmura, aur si argint. In altarul principal inca se mai pastreaza Icoana Maicii Domnului, numita de cunoscatori Icoana Madona Neagra.

In imediata apropiere a bisericii se gaseste si Grota Lourdes, construita in cinstea Maicii Domnului de la Lourdes, ce atrage atentia vizitatorilor prin asemanarea sa izbitoare cu cea din Franta. In interiorul acesteia este amenajat un altar, sculptat in piatra masiva, unde se oficiaza Sfanta Liturghie. Tot aici se mai gaseste si o fantana, a carei apa se spune ca ar fi tamaduitoare.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>