Biserica Sfanta Treime – Rasinari

biserica sfanta treime biserici lacas de cult obiective turistice judetul sibiu sibiu

 

Biserica Sfanta Treime Rasinari

Biserica Sfanta Treime din Rasinari, cunoscuta si sub numele de “Biserica din Deal”, se gaseste la o distanta de aproximativ 8 km de Orasul Sibiu, in frumoasa regiune a Marginimii Sibiului, un spatiu in care peisajele pitoresti se impletesc cu o mostenire istorica, etnologica, arhitecturala si culturala impresionanta. Ridicata intre anii 1801 – 1815, biserica reprezinta atat un simbol al ortodoxismului, cat si un simbol al asezarii, fiind unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Rasinari.

Album foto Biserica Sfanta Treime

Harta zonala Biserica Sfanta Treime – Rasinari

Descriere Biserica Sfanta Treime
Biserica a fost ridicata prin efortul sustinut al rasinareanului Ion Bungarzan, care si-a investit aici intreaga avere si prin contributia satenilor credinciosi, care au ajutat la terminarea acoperisului si la finalizarea lucrarilor. Aceasta a fost sfintita in ziua de 12 septembrie a anului 1815, sarbatorindu-si hramul in ziua Sfintei Treimi. Constructia a fost conservata foarte bine in timp, trainicia sa datorandu-se cel mai probabil zidurilor sale solide din piatra, ce ajung la o grosime de 1.80 metri. Turnul inalt al bisericii ii confera acesteia o imagine ce aminteste de Catedrala Sasilor din Sibiu. De asemenea, infatisarea lacasului reprezinta o imbinare a mai multor stiluri arhitecturale. Nava lunga, reprezentativa pentru constructiile romane, crucea rezultata prin intersectia absidelor semicirculare cu nava, ce aminteste de stilul bizantin si fundatia masiva, cu ziduri inalte si groase si turnul imens, specifice goticului ardelenesc reprezinta elemente specifice ale acestei constructii. Interiorul bisericii nu se lasa nici el mai prejos, frescele ce impodobesc peretii lacasului fiind realizate intre anii 1966 – 1973, fiind opera pictorului Nicolae Stoica, sprijinit de grupul sau de ucenici iscusiti si de Viorica Cretu si Vasile Frunzete, doi localnici ai satului.

In apropierea acestui lacas a fost ridicat si Mausoleul lui Andrei Saguna, mitropolit a carui existenta se leaga de cea a acestei manastiri. Tot in Rasinari se mai poate vizita si Biserica Veche, cunoscuta si sub numele de Biserica Sfanta Paraschiva, Casa Memoriala Emil Cioran, Casa Memoriala Octavian Goga sau Muzeul Etnografic, infiintat in anul 1952. La solicitarea turistilor poate fi de asemenea deschis Muzeul Episcopiei.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>