Biserica Sfantul Bartolomeu – Brasov

biserici brasov

 

Biserica Sf. Bartolomeu

Biserica Evanghelica Sfantul Bartolomeu, localizata in Cartierul Bartolomeu, din judetul Brasov, este considerata cel mai vechi edificiu de piatra din oras, piatra de temelie a bisericii fiind asezata in anul 1223. Biserica este amplasata intr-o regiune pitoreasca, langa Dealul Sprenghi, in nord-vestul orasului, avand ca refugiu cetatea medievala.

Album foto Biserica Sfantul Bartolomeu

Harta zonala Biserica Sfantul Bartolomeu – Brasov

Descriere Biserica Sfantul Bartolomeu

Cel mai evident punct de reper ce poate fi luat in calcul de catre cei ce vor sa viziteze acest obiectiv turistic este sensul giratoriu care uneste Strada Lunga si Calea Zarandului (drumul european E574). Totodata, pentru cei ce prefera transportul feroviar, in apropierea bisericii se afla si Gara Bartolomeu, la aproximativ  5 minute de Gara din Brasov.

Lacasul de cult mai este cunoscut si sub denumirea de Biserica celor trei orfane. Legenda spune ca acestea au adus ca ofranda bisericii toate avutiile lor, iar trupurile lor au fost inmormantate sub altar, in semn de recunostinta. Conform datelor istorice existente, Biserica Evanghelica Sfantul Bartolomeu fost intemeiata in secolul al XIII-lea, suferind modificari substantiale in secolul al XV-lea, ca urmare a numeroaselor invazii turcesti. Totusi, edificiul a rezistat eroic, in ciuda tuturor evenimentelor care i-ar fi putut ruina zidurile.

Constructia este tributara bisericii Manastirii Cisterciene de la Carta, din Tara Fagarasului. Dupa invazia mongola din anul 1241, atelierele cisterciene de pietrari trimise din Transilvania au avut o contributie majora la raspandirea formei gotice, surprinsa la o serie de monumente din Brasov , printre care se numara si Biserica Bartolomeu.

Cladirea este formata din trei nave cu ziduri si stalpi masivi si este inconjurata de un zid de aparare, rezistand astfel invaziilor turcesti, marelui incendiu din 1689, invaziei trupelor lui Vlad Tepes (1458) sau ale lui Gabriel Bathori (1611). In urma cutremurului din 1822, turnul bisericii s-a prabusit, fiind reconstruit si inaltat cu un etaj 20 de ani mai tarziu. In prezent, doar partile de nord, vest si sud-vest ale zidului medieval sunt originale, celelalte parti fiind reconstruite ulterior. Pe partea sudica a bisericii se afla gravat un ceas solar, care, conform inscriptiei, dateaza din 1652. In incinta spatiului bisericesc se gaseste si cimitirul enoriasilor sasi din Bartolomeu.

Numeroase voci sustin ca ar exista pasaje subterane ce conecteaza vechile cladiri din regiune: Biserica Bartolomeu, Cetatea Sprenghi si Cetatea Brasov, insa in prezent, sapaturile arheologice sunt sistate, pana cand se va forma o echipa mixta formata din arheologi si inspectori de la Protectia Civila care sa inspecteze tunelurile.

De peste 500 de ani, in duminica dinaintea zilei de 24 august, Ziua Sfantului Bartolomeu se organizeaza pelerinajul Hramului Sfantului Bartolomeu, unde se intalnesc comunitatile sasesti din Tara Barsei. Festivitatea consta in dansuri si cantece populare germane acompaniate de fanfara. Din anul 2003, in interiorul bisericii, s-a deschis si un muzeu etnografic cu peste 1500 de obiecte, donate de emigranti, ce ofera vizitatorilor imaginea gospodariei sasesti cu tesuturi, mobilier, port sasesc, unelte de tamplarie, brutarie sau agricultura.

In imprejurimile bisericii se gasesc si o serie de alte obiective turistice ce pot vizitate. Printre acestea se numara: Cetatea de la Pietrele lui Solomon, o fortificatie antica, aflata pe teritoriul Brasovului ce se situeaza in zona „Intre Chietri”, cu vedere directa inspre nord-estul Tampei si Dealul Stejeris; Bastionul Tesatorilor, un muzeu ce adaposteste obiecte medievale de aparare, produse ale breslei tesatorilor si o sala a armelor, unde se afla o macheta a Brasovului medieval; Bastionul Postavarilor, un bastion circular, cu guri de tragere, ce are la parter gauri pentru tunurile cumparate din Praga sau Bastionul Cojocarilor, incredintat breslei tabacarilor pentru aparare, avand goluri de tragere si guri pentru smoala topita.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. nicu marin
    2010-07-04
    00:14:29

    pe harta din satelit biserica este plasata exact aiurea complet gresit ( stau vis-a vois de ea) asa ca mai cautati.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>