Biserica Sfantul Nicolae – Costesti

biserica de lemn biserici harta lacas de cult obiective turistice judetul mehedinti

 

Biserica Sfantul Nicolae

Inclusa pe lista celor mai importante monumente istorice din regiune, Biserica Sfantul Nicolae din Satul Costesti reprezinta o parte importanta a patrimoniului cultural al judetului Mehedinti, fiind localizata la o distanta de aproximativ 45 km in partea nordica a Orasului Drobeta Turnu Severin.

Album foto Biserica Sfantul Nicolae

Harta zonala Biserica Sfantul Nicolae

Descriere Biserica Sfantul Nicolae

Lacasul se afla in prezent sub administrarea Parohiei Prejna, din Localitatea Balta. In ceea ce priveste istoria acestei biserici, trecerea timpului a sters numeroase detalii care puteau sa indice originea lacasului. Exista doua variante in ceea ce priveste anul intemeierii acestei biserici: o lista a bisericilor redactata in anul 1845 mentioneaza ca data de constructie a Bisericii Sfantul Nicolae anul 1841, pe cand un anuar din anul 1900 mentioneaza ca lacasul a fost ridicat inca din anul 1788. Cea de-a doua varianta pare a fi cea corecta, avand in vedere ca intr-un memorial al pandurului Gheorghe Ducea, originar din Satul Prejna, acesta aminteste de luptele crancene duse intre sarbi si turci in vecinatatea acestui lacas. De asemenea, vechea usa a bisericii era prevazuta cu o fereastra mica, special facuta pentru a se putea trage cu arma prin ea. Ctitorirea bisericii ii este atribuita unui boier cunoscut al acelor timpuri, pe nume Hagi Opran.

Biserica Sfantul Nicolae este un lacas de cult construit din lemn, dupa un plan arhitectural sub forma de cruce, iar ca un element specific, se remarca absenta turlei, prezenta la majoritatea lacasurilor de cult ortodoxe. Intrarea in biserica se face printr-un pridvor deschis, sustinut de stalpi de lemn, foarte frumos sculptati, legati printr-o grinda construita tot din lemn. Usa de la intrarea in biserica este o usa masiva, a carei sculptura prezinta un motiv de inspiratie populara: franghia rasucita. Aspectul arhaic al lacasului este completat de peretii simpli, nezugraviti. Se mai pastreaza in interiorul bisericii obiecte de cult, printre care se numara si icoane inscriptionate cu litere chirilice.

In apropiere, in Satul Canicea, din Localitatea Izverna, se gaseste un alt vechi lacas de cult: Biserica Sfintii Voievozi. Intreaga zona se caracterizeaza prin panorame incantatoare si prin atractii naturale renumite in regiune. Se pot vizita aici Pestera Izverna, pitoreasca Vale a Cernei, o arie naturala protejata de lege, cunoscuta si sub numele de Parcul National Domogled sau, putin mai departe, Statiunea Baile Herculane.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>