Biserica Sfintii Voievozi – Canicea

biserica de lemn biserici harta lacas de cult obiective turistice judetul mehedinti

 

Biserica Sfintii Voievozi

Biserica Sfintii Voievozi din Canicea, sat component al Localitatii Izverna, este unul dintre cele mai vechi lacasuri sfinte din regiune, regasindu-se pe lista monumentelor istorice ce alcatuiesc patrimoniul cultural al judetului Mehedinti.

Album foto Biserica Sfintii Voievozi

Harta zonala Biserica Sfintii Voievozi

Descriere Biserica Sfintii Voievozi

Vechiul lacas de cult isi are hramul in ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril si dainuie pe aceste meleaguri mehedintene de secole intregi. Biserica a fost ridicata din lemn, dupa un plan arhitectural de tip nava, remarcandu-se la aceasta constructie absenta turlei. Pe zidurile vechi ale biserici se mai pastreaza inca pisania lacasului, care, din pacate, cu greu mai poate fi descifrata. Pe aceasta este mentionata data ridicarii lacasului si ctitorul sau. Se pare ca biserica dateaza din anul 1836, fiind construita de un localnic originar din Selistea Izvernei, Mihuta Sbarna, conform dorintei fiicei sale, pe nume Sara, maritata cu un preot din Closani. Biserica a fost tencuita cu mortar in anul 1856, an in care este restaurata si pictura interioara si este reparat acoperisul lacasulu. In interiorul bisericii se mai pastreaza o veche Icoana a Mantuitorului, pictata inca din anul 1823. Picturile ce decoreaza peretii au fost retusate in mai multe randuri, in anul 1878, de catre Gheoghe Milosescu si in anul 1892, de catre Gheorhe Ionescu.

In apropiere, in Satul Costesti, se gaseste un alt vechi lacas de cult de lemn, asemanator cu acesta: Biserica Sfantul Nicolae, inclusa si ea pe lista monumentelor istorice din judet. Aceasta intreaga zona a judetului Mehedinti se bucura de un mare potential turistic, putand fi vizitate aici atractii naturale renumite, precum: Pestera Izverna sau Parcul National Domogled, ce include valea Raului Cerna.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>