Biserica si Manastirea Franciscana

biserici lacas de cult obiective turistice judetul harghita

 

Biserica si Manastirea Franciscana

Biserica si Manastirea Franciscana combina elemente ce dateaza din perioada de tranzitie a barocului cu clasicismul. Lacasul a fost ridicat intre anii 1728 si 1779. Biserica reprezinta stilul baroc imbinat cu clasicismul. Inca de la intrare se remarca poarta specifica stilului renascentist. Din punct de vedere stilistic, Biserica si Manastirea Franciscana sunt o combinatie reprezentativa pentru cele doua stiluri.

Album foto Biserica si Manastirea Franciscana

Harta zonala Biserica si Manastirea Franciscana – Odorheiu Secuiesc

Descriere Biserica si Manastirea Franciscana

In sec al XVI-lea calugarii franciscani si-au gasit primul adapost in Cetatea Atacata de Secui, iar in 1705 s-au mutat in oras (Odorheiu Secuiesc). Intre 1721-1779 au construit biserica si manastirea din centrul orasului. Edificiul cu doua turnuri (cunoscut sub numele de biserica calugarilor) avand o lungime de 36m, latime de 17m, si inaltimea de 14m are sapte altare, o orga de 200 de ani, iar in turnul estic se afla doua clopote. In manastire timp de 143 de ani  a functionat si o scoala elementara. Dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial a fost folosit ca depozit, iar mai tarziu transformat in internat. Incepand cu anul 1990, manastirea a fost luata in folosinta de catre surorile franciscane pe o perioada de 25 de ani. In prezent biserica este romano-catolica.

Marea majoritate din orasul Odorheiu Secuiesc a ramas catolica si in perioada principatului transilvan. Un rol foarte important in pastrarea religiei l-au avut calugarii franciscani, alaturi de membrii ordinului iezuit. Procesul de recatolicizare care a avut loc dupa anul 1690 a favorizat ridicarea unui lacas al franciscanilor la Odorheiu Secuiesc. In anul 1705, arhidiaconul de Ciuc, István Lakatos a donat franciscanilor cea mai circulata artera ce pornea din piata centrala a orasului si o parcela alaturi de o casa din piatra ce a urmat sa fie transformata in capela.

Un an mai tarziu, franciscanii erau stabiliti in localitate. Capela ce poarta hramul Sf. Petru a fost ulterior largita, aceasta cladire gazduind si camerele calugarilor. Constructia a fost realizata in lemn. Spatiul destul de intins a fost largit de-a lungul timpului prin cumpararea loturilor invecinate. In secolul al XVIII-lea, manastirea de aici era considerata una din cele mai importante manastiri franciscane din provincie, aici tinandu-se diverde sedinte ale capitlului, urmand ca in 1775 aceasta sa primeasca rangul de convent. In istoria constructiei inca au ramas foarta multe aspecte neelucidate. Lucrarile ce sunt amintite ca datand din anul 1712 sunt cele care au avut ca rezultat complexul din prezent, insa dupa cercetarile efectuale, se crede ca piatra de temelie a fost asezata abia in anul 1730.

Anul 1728, mentionat pe frontonul intrarii principale este in contradictie cu aceste fapte, insa, este probabil sa indice inceputul adevarat al constructiei, sau ancadramentul poate proveni dintr-o cladire anterioara. Un lucru stiut cu siguranta este ca liturghia se tinea in anul 1734 in acest lacas, iar biserica finalizata a aparut pe veduta in acuarela a lui Johann Haas din 1735 din colectia J. Conrad von Weiss, dar si pe o gravura ce amintea de statuia Madonei de la altarul principal, statuie ce a fost realizata inainte de 1740. Intregul ansamblu a fost realizat pe o zona urbana ce era deja existenta, si datorita acesteia nici biserica nu a fost orientata spre est. Careul manastirii este alipit de latura nord-vestica a bisericii. Biserica a fost construita pe un plan tipic baroc, avand doua turnuri de colt pe fatada stradala, o nava lata, unde se gasesc doua siruri a cate trei capele pe cele doua laturi. Langa corul de forma dreptunghiulara, ce are latimea apropiata de cea a navei se aflta doua sacristii laterale, care au fost construite in continuarea sirurilor de capele. Turnurile s-au ridicat pe planuri patrate, la inceput fiind doar cu putin mai inalte decat frontonul de pe fatada principala.

Etajele clopotelor si coifurile turnurilor au fost realizate la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Fatada monumentala are un decor modest, este tratata numai de cateva brauri si lesene plate, zugravite in gri. In cele trei axe centrale se deschid ferestre semicirculare, iar in axele laterale – deja pe turnuri – nise pentru statui. Din spatiul de intrare dintre cele doua turnuri se deschid, la parterul turnurilor, doua capele laterale. Intr-una dintre ele se afla un crucifix monumental din secolul al XVIII-lea, amplasat original pe altarul principal, iar pe peretele capelei se vede o veduta. Deasupra spatiului de intrare este tribuna orgii, amenajat in capatul navei. Boltile semicilindrice ale capelelor laterale se leaga prin arcade semicirculare de spatiul navei acoperit cu o bolta semicilindrica cu penetratii.

Stalpii angajati dintre capelele late au o tratare voluminoasa. La pornirea boltii navei se observa o cornisa accentuata cu evazari in axa stalpilor. Pe cel din urma stalp din partea stanga se afla un amvon octogonal, ce a fost cioplit din lemn in anii 1780. Parapetul acestuia a fost impodobit cu figuri pictate ale evanghelistilor. Majoritatea altarelor laterale din capele au fost realizate in secolul al XVIII-lea si inca pastreaza picturi de mare valoare in altar. Una din cele mai importante este Maica Domnului din Cluj, copie a icoanei miraculoase a bisericii iezuite din Cluj.

In cadrul corului acoperit cu o bolta semicilindrica cu penetratii, se inalta altarul monumental ce se dezvolta pe un plan arcuit, cu coloane, altarul acoperind aproape integral peretele altarului. Decorul interior al bisericii este mult mai elegant, unul tipic baroc, cornisele cu evazari si arcadele spre capelele laterale apropiindu-se de exigenta exemplului clujean. Pe baza asemanarilor este posibil, ca proiectul bisericii a fost adaptarea celui din Cluj. Pozitia istorico-artistica exacta a bisericii franciscane din Odorheiu Secuiesc este o problematica foarte interesanta, ca si identificarea artistilor care au realizat valorosul mobilier al bisericii.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>