Biserica Strei – Hunedoara

biserici lacas de cult obiective turistice judetul hunedoara

 

Biserica Strei

Biserica Strei se afla in satul cu nume omonim, din judetul Hunedoara. Construita la sfarsitul secolului al XIII-lea, dispune de un ansamblu architectural unic, cu influente arhitecturale apusene, imbinand stilurile locale cu cele romano-gotice.

Album foto Biserica Strei

Harta zonala Biserica Strei – Hunedoara

Descriere Biserica Strei

Este construita in intregime din piatra bruta, in vechiul cimitir al satului. Este compusa dintr-o nava scurta acoperita cu un tavan de scanduri, un altar dreptunghiular, acoperit cu o bolta in forma de cruce si in partea vestica un turn clopotnita. Interiorul este pavat cu caramizi romane, iar turnul-clopotnita pastreaza vechiul acoperis, asemanator cu cel al Bisericii din Densus.

In urma descoperilor arheologice s-a descoperit ca ansamblul format de biserica si vechiul cimitir se suprapune  unei asezari romane de tip “villa rustica”, ale carui urme se pot vedea si azi, ca dovada in exteriorul bisericii se afla un sarcofag roman.

Ctitorita de Boierul Ambrozie, picturile bisericii, care reprezinta unul din cele mai valoroase ansambluri de picturi medievale din tara, au fost realizate de Maestrul Grozie. Pictura murala din interior se mai pastreaza, dar intr-o stare nu foarte buna de conservare si prezinta in altar scena cu Hristos Arhiereul si cortegiul Apostolilor, iar in nava apare Buna Vestire, Sfantul Nicolae, dar si alti sfinti. In exterior mai pastreaza doar cateva fragmente de fresca, pe fatada sudica – trei scene care nu pot fi insa identificate, iar cel mai bine pastrat fragment aflandu-se deasupra intrarii de sub clopotnita.

Biserica Strei a fost initial ortodoxa, apoi catolica, reformata (calvina), iar din secolul al XVIII-lea a redevenit ortodoxa. A fost restaurata in anii 1969-1970, insa nu se mai savarsesc slujbe, decat o data pe an, in data de 15 august, cand se sarbatoreste si hramul bisericii – Adormirea Maicii Domnului.

Pentru informatii sau daca doriti sa vizitati si interiorul bisericii, nu ezitati sa intrebati localnicii care locuiesc langa aleea ce duce spre biserica.

Daca va aflati in zona, puteti vizita de asemenea Biserica de piatra din Densus, Orasul Hunedoara, Castelul Corvinilor.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>