Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul – Vaslui

biserica biserici lacas de cult obiectiv religios obiective turistice judetul vaslui

 

 

Biserica Domneasca Taierea Capului Sfantului Ioan

Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, cunoscuta si sub numele de Biserica Domneasca este un monument istoric ortodox ridicat de catre domnitorul Stefan cel Mare, situat pe Strada Stefan cel Mare nr. 58 din centrul orasului Vaslui, judetul Vaslui, Moldova, aflat in apropierea Stadionului Municipal si a Strandului Municipal.

Album foto Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Harta zonala Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul – Vaslui

Descriere Biserica Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

Biserica Domneasca Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul a fost construita in anul 1490 avand rolul de paraclis al Curtii Domnesti din orasul Vaslui si se incadreaza in randul bisericilor orasenesti construite de catre voievodul Stefan cel Mare, alaturi de Biserica Precista din Bacau, Biserica Sfantul Nicolae Domnesc din Iasi, Biserica Sfantul Ioan din Piatra Neamt, Biserica Sfantul Gheorghe din Harlau si Biserica Sfantul Nicolae – Popauti din Botosani.

Lacasul de cult a fost construit in stilul architectonic moldovenesc, specific din vremea domnitorului, avand forma de cruce, cu abside laterale si absida altarului de forma semicirculara, cu o turla deasupra naosului, care nu mai exista in prezent, fiind desfintata odata cu reconstruirea bisericii din anul 1820. Aceasta a fost ridicata din piatra bruta, ulterior adaugandu-se piatra de talie si caramida, folosind ca liant mortarul din var alb in amestec cu caramida pisata.

Intrarea in biserica se face prin doua usi, una situata pe latura vestica si alta prin care se intra in diaconicon, iar pe latura sudia si nordica a pronaosului se afla cate doua ferestre mari, terminate in arc frant.

Biserica Domneasca Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul a fost pictata atat in interior, cat si pe peretii exterior, cea interioara dateaza din vremea domnitorului Stefan cel Mare, iar cea exterioara se pare ca a fost realizata in vremea lui Petru Rares. Arhidiaconul Paul de Alep, secretarul patriarhului Macarie al Antiohiei, mentioneaza faptul ca pictura murala interioara era impresionanta, fiind specificata pictura in care este evidentiat Iisus Pantocrator din cupola naosului.

De jur imprejurul bisericii a exista un cimitir, dar in prezent mai exista doar cel din partea de est a curtii si contine cateva pietre funerare din secolele XIX si XX, ce au apartinut fostilor propietari si mostenitori ai domeniului Ghica de la Vaslui. Monumentul funerar din fonta al lui Pavel si Elena Subin ce dateaza din anii 1854 si 1889 este inscris in Lista Monumentelor Istorice din anul 2004 si a fost descoperit in urma sapaturilor arhelogice efectuate in anul 1958 pe locul vechii curti domnesti.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Casa Mavrocordat, Biblioteca Judeteana Nicolae Milescu Spatarul, Rezervatia Paleontologica Nisiparia Hulubat, Biserica de Lemn Sfantul Nicolae din Capusneni, Manastirea Moreni, Manastirea Bogdanita, Ansamblul Manastirii Floresti si Manastirea Tanacu.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>