Biserica Tipova

biserica lacas de cult manastire manastiri obiective turistice basarabia

 

Manastirea Tipova

Odata cu cresterea numarului de calugari care isi duceau traiul la manastirea din stanca, Manastirea Horodiste, s-a decis ridicarea unui lacas de cult aflat pe deal, biserica ce poarta hramul “Adormirea Maicii Domnului”.

Album foto Biserica Tipova

Harta zonala Biserica Tipova

Descriere Biserica Tipova

Constructia Bisericii din deal s-a realizat pe parcursul a mai multi ani, in mai multe etape. Constructia initiala a inceput in 1827 si a fost terminata in 1831. Initial biserica a purtat numele de

Manastirea Horodiste si era alipita Manastirii Saharna, desi o parte din aceasta se regasea pe teritoriul Manastirii Capriana.

Pana la data de 18 noiembrie 1920, cand si-a castigat independenta si numele, biserica de aici a depins in totalitate de Manastirea Saharna.

De-a lungul timpului, manastirii i-au mai fost alaturate patru constructii din piatra, alaturi de un gard tot din piatra.

Biserica este situata in partea estica a localitatii Tipova, iar intrarea in curte se face prin nord-vest.

Biserica este formata din nartex, naos, altar si pridvor, toate asezate pe un plan in forma de cruce. Corpul este zidit in piatra si se inalta din temelie.

Naosul are o forma putin neobisnuita, in partea de jos masurand latimea de 5 metri, avand in adancime 3,40 metri. Pe restul suprafetei are 4,5 metri adancime cu latimea de 7 metri.

Interiorul Bisericii Tipova este simplu. In jurul cupolei naosului a fost adaugat un brau mural. Catapeteasca bisericii este bijuteria acestui lacas, fiind impodobita cu icoane ce dau caracter bisericii.

Usile au inaltimi impresionante si erau sculptate si poleite cu aur.

Majoritatea picturilor murale au fost realizate in anul 1912. Din icoanele ce impodobeau Biserica Tipova cele mai reprezentative erau icoana Mantuitorului si icoana Maicii Domnului. cu pruncul in brate. Insa, odata cu invadarea sovieticilor un mare numar de icoane a fost distrus.

Biserica gazduia si alte icoane, precum icoana Maicii Domnului, care se stia a fi facatoare de minuni.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>