Biserica Ursulinelor – Sibiu

biserici lacas de cult obiective turistice judetul sibiu

 

Biserica Ursulinelor

Biserica Ursulinelor din Sibiu, a fost construita in secolul al XV-lea, pe locul unei manastiri a calugarilor dominicani, in afara zidurilor cetatii. Dupa Reforma Protestanta din anul 1543 a revenit luteranilor, iar in anul 1728, a intrat in folosinta calugaritelor ursuline.

Album foto Biserica Ursulinelor

Harta zonala Biserica Ursulinelor – Sibiu

Descriere Biserica Ursulinelor

Biserica a fost construita initial in stil gotic, in anul 1479, dar a suferit numeroase modificari de-a lungul timpului, iar intre anii 1728 – 1733, calugaritele ursuline au refacut edificiul in stil baroc. In anul 1733, acestea au ridicat, pe amplasamentul vechii manastiri, si o scoala de fete. Din elementele gotice se mai pastreaza doar in exterior contraforturile, ferestrele trilobite din partea superioara si portalul de intrare de pe partea vestica.

Interiorul lacasului este unul tipic bisericilor – sala, decorat in stil baroc. Sunt pastrate trei altare de data recenta: altarul principal contine o icoana cu incoronarea Maicii Domnului, altarul lateral din partea dreapta cuprinde o pictura in ulei a Sfintei Angela de Merici in care i se infatiseaza Sfanta Ursula, iar in partea superioara este icoana Sfantului Emeric. Pe altarul lateral din partea stanga este reprezentata o pictura care o infatiseaza pe Sfanta Angela de Merici, instruind copiii, iar in partea superioara, regasim icoana regelui Stefan cel Sfant. Pe ambele parti ale navei sunt amplasate statui cu sfintii cinstiti in mod deosebit de maici. Deasupra arcului de triumf putem vedea inscriptia care aminteste de imparateasa Maria Terezia, binefacatoarea bisericii, care a contribuit financiar la renovarile din anul 1774.

Pe fatada vestica, deasupra portalului de intrare, se afla Statueta Sfintei Ursula, pe un soclu de tip baroc, tinand in mana dreapta o frunza de palmier, simbol al martirajului, iar in mana stanga un steag pe care este aplicata o cruce rosie. In catacombele manastirii se gasesc criptele maicilor ursuline, care au fost inmormantate aici.

Complexul contine doua obiective: Biserica fostei Manastiri a Ursulinelor (din anul 1479) si fosta manastire, constructie care adaposteste in prezent Colegiul Pedagogic Andrei Saguna.

O restaurare completa a Bisericii Ursulinelor a avut loc in anul 1969, iar ultima a fost realizata intre anii 1996-1998. Din anul 1992, lacasul este folosit in paralel de enoriasii bisericii romano-catolice si de cei ai bisericii greco-catolice.

Daca va aflati in Sibiu, mai puteti vizita si: Muzeul Brukenthal, Biserica Evanghelica, Gradina Zoologica sau Muzeul Astra.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>