Biserica Uspenia

biserica biserici lacas de cult obiective turistice judetul botosani

 

Biserica Uspenia

Biserica Uspenia sau Biserica Alba este cea de-a doua biserica ctitorita de Doamna Elena Rares, lacas in care a fost botezat marele poet Mihai Eminescu si este situata pe strada 1 Decembrie 1918 nr.4 din municipiul Botosani, judetul Botosani, Moldova, in partea de sud- vest a judetului Botosani, pe interfluviul dintre raurile Sitna si Dresleuca, apoi coboara intre dealurile Crivat, Agafton si Baisa, la aproximativ 40 km de orasul Suceava.

Album foto Biserica Uspenia

Harta zonala Biserica Uspenia

Descriere Biserica Uspenia

Biserica Uspenia cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost construita in anul 1552, dupa modelul bisericilor construite de Stefan cel Mare, adapostind un tezaur de arta prin picturi, sculpturi si carti vechi.

Lacasul de cult a fost ridicat din piatra si caramida, cu acoperis de dranita, iar in pisania zidita deasupra usii de la intrare se gasesc si in prezent cuvintele Elenei Raresinca, mama lui Stefan cel Mare, din timpul constructiei : Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, iara eu roaba stapanului meu Domnului Iisus Hristos, fiica de despot, doamna lui Petru Voievod, fiica tarului Ioan Despot, am binevoit, de bunavoia mea si cu bunul meu gand, a zidi acest hram in numele Adormirii Preasfintei Stapanei noastre Nascatoare de Dumnezeu si Pururi Fecioara Maria.

Biserica Uspenia si Biserica Sfantul Gheorghe se aseamana cu Manastirea Popauti, din piatra in stilul moldovenesc, decorul calotei pronaosului realizat cu nervure ceramice, in forma de cruce, cu turla in 12 laturi si dubla baza stelata cu 8 colturi. Decorul architectural este alcatuit din firide si ocnite si completat cu discuri smaltuite in culorile galben si verde. Intre anii 1724 si 1725, Mihail Racovita a renovat biserica, dar nu exista documente ce constata transformari majore, iar in anul 1819 se adauga pe latura de vest un turn clopotnita in stil architectural clasicist. Corpul bisericii a fost unit cu clopotnita prin construirea zidariei triconcului la nivelul unei cornise generale, acoperindu-se astfel baza stelata inferioara a turlei. In anul 1821, o ceta de turci au patruns in Biserica Uspenia si au jefuit toate obiectele valoaroase din aur si argint si s-a impus repictarea icoanelor imparatesti, finalizate in anul 1829 de catre Vasile Mihail Zugrav.

In data de 21 ianuarie 1850 in lacasul de cult a fost oficializata slujba de botez a lui Mihai Eminescu, de catre preotul Ion Stamate, duhovnicul familiei Eminovici. Biserica a pastrat registrul de botez in care se arata nasterea poetului si data botezului, dar acesta a fost luat de Nicolae Iorga, impreuna cu alte 21 de documente si depus la Academia Romana in anul 1925.

Biserica Uspenia este inscrisa in Lista Monumentelor Istorice a judetului Botosani.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Casa Memoriala Mihai Eminescu, Biserica de lemn din Ipotesti, Muzeul etnografic din Ipotesti, Lacul din Padurea Baisa, Monumentul Rascoalei din 1907 din Flamanzi, Centrul Vechi din Botosani, Muzeul Judetean Botosani, Manastirea Popauti, Biserica Armeano – Gregoriana Adormirea Maicii Domnului, Biserica Romano – Catolica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Biserica Armeana Sfanta Treime, Manastirea Agafton, Biserica Lipoveneasca, Biserica Ortodoxa Sfanta Cuvioasa Parascheva, Biserica ortodoxa Nasterea Maicii Domnului, Teatrul Mihai Eminescu, Sinagoga Mare din Botosani, Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu, Filarmonica de Stat, Cladirea Primariei Botosani, Biserica ortodoxa Sfantul Gheorghe Domnesc, Biserica ortodoxa Rosseti Intampinarea Domnului din Botosani si Parcul Mihai Eminescu din Botosani.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>