Cabana Malaiesti – Muntii Bucegi

cabane cabane montane cabane turistice muntii bucegi obiective turistice diverse

 

Cabana Malaiesti

Cabana Malaiesti se afla pe versantul nordic al Muntilor Bucegi, pe teritoriul Vaii Malaiesti, intr-un cadru superb cuprins de privelisti incantatoare. Cabana isi asteapta cu portile deschise turistii ce doresc sa admire aceasta zona din partea nordica a masivului.

Album foto Cabana Malaiesti

Harta zonala Cabana Malaiesti


Descriere Cabana Malaiesti

Cabana Malaiesti face mult mai usor accesul spre Bucegi plecand din Tara Barsei, trecand pe la Rasnov. De asemenea, primavara este baza pentru practicarea schiului.

Cabana Malaiesti este una din cele mai vechi constructii din Carpati avand o istorie complicata.

Povestea cabanei incepe in anul 1882 cand a fost ridicata de SKV (Siebenbũrgische Karpaten Verein) in poiana aflata in josul golul alpin. Aceasta se afla la altitudinea de 1570 de metri. Constructia a inceput la 7 mai 1882, iar inaugurarea a avut loc la 29 iulie. Avand in vedere ca la acea vreme cladirea era realizata din lemn, aceasta nu a avut o rezistenta prea mare, in 1897 fiind mistuita de un incendiu.

La 24 august 1898 a fost deschisa noua cabana in acelasi timp cu Drumul lui Deubel, care a fost restaurat in aceeasi perioada.

In anul 1923 cabana a suferit din nou distrugeri cauzate de avalansa ce a pornit de la jgheaburile Bucsoiului. Cabana nu a mai fost refacuta in acel loc. Tot ce a ramas in urma a fost ridicat in golul alpin, fiind folosit la ridicarea altei cabane. In 1924 a fost ridicata Casa Malaiesti la altitudinea de 1720 de metri. Intre anii 1938 si 1939 a fost marita si renovata in 1967.

In anii ei de varf cabana avea aproximativ 100 de locuri vara si 50 de locuri iarna, in camere cu priciuri. In fiecare an se tinea aici festivalul folk „Floare de Colt”, iar la 1 mai se desfasura renumitul concurs de ski din Valea Malaiesti.

In anul 1998, un alt incendiu a ars cabana, ramanand doar cladirea Refugiului Salvamont. In urmatorii ani, Refugiul Salvamont a fost folostit drept adapost pentru turisti pana cand a fost ridicata o noua cabana.

In anul 2007 a functionat o noua cabana. Pentru inceput o anexa mica urmand mai apoi si cladirea cea mare. Insa, in primavara lui 2007 o puternica furtuna a distrus acoperisul. S-a descoperit ca a fost distrus de suflul avalansei care a coborat de pe Bucsoiu, in Suvoiul Caprelor. Intreaga zona de „La Blide” a fost afectata de avalanse. Au fost unele din cele mai mari avalanse din ultimii 50 de ani.

De aici pornesc mai multe trasee

Din Rasnov accesand soseaua locala pe Valea Ghimbavului, trecand pe la Uzina electrica Rasnov si ajungand la Glajarie.

Din Busteni se urmeaza poteca marcata cu rosu pe Munticelul, Poiana Costilei, Poiana Morarului, Pichetul Rosu, Prepeleag si Valea Malaiestilor.

Din Predeal pana la cabana Diham (alt. 1320 m) apoi pe poteca marcata cu punct rosu pana la Pichetul Rosu – cca. 1 ora. Apoi se urmeaza drumul care vine din Busteni peste Munticelul.

De la Cabana Diham sau Cabana Poiana Izvoarelor, poteca marcata cu cruce albastra, prin Valea Glajariei pana in Poiana cu Izvoare de unde se urmeaza poteca ce vine din Rasnov.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>