Cabana Omu – Muntii Bucegi

cabane cabane montane cabane turistice muntii bucegi obiective turistice diverse

 

Cabana Omu

Cabana Omu, aflata pe cel mai inalt varf din Muntii Bucegi, Varful Omu si este cea mai inalta baza turistica de pe teritoriul tarii. Cabana Omu este cea dintai cabana din piatra din Bucegi. In jurul acesteia se desfasoara o superba panorama prin sirurile de munti ce se separa prin vaile in care s-au format asezarile omenesti.

Album foto Cabana Omu – Muntii Bucegi

Harta zonala Cabana Omu – Muntii Bucegi


Descriere Cabana Omu – Muntii Bucegi

Cea dintai constructie a fost realizata in anul 1888 de Siebenburgischer Karpaten Verein, inaugurandu-se la 2 septembrie pe numele Casa de piatra de la Virful Omu. In 1900 a fost ridicata cea de-a doua cabana, din lemn datorita Societatii Carpatine Sinaia. O perioada de timp cele doua au functionat in acelasi timp. Insa, in luna octombrie a lui 1911, cabana a fost devastata de un incendiu.

Un an mai tarziu, in 1912, Societatea Carpatina Sinaia a decis sa refaca intreaga constructie, insa planul a ramas doar in stadiul de proiect. Planurile acestea au fost preluate de Societatea Turistilor din Romania, insa nici acestia nu au materializat proiectul.

In anul 1924, Hanul Drumetilor a inceput sa formeze elementele cabanei care urma sa poarte numele de Casa Zorilor. Acestea sint facute in curtea Fabricii de Hirtie a fratilor Schiel din Busteni urmind apoi sa fie urcate cu telefericul pe muntele Piatra Arsa si, de aici, transportate pe virful Omu. Hanul Drumetilor nu a putut duce pina la capat constructia, societatea dizolvindu-se in 1925.

Tot atunci lucrarea a fost luata in custodia Turing Club care a asamblat cabanei in septembrie. In luna ianuarie a lui 1926 constructia statea deja in picioare. Aceasta a fost inaugurata pe 7 august 1926. Intre 1936 si 1937 s-au realizat lucrari de extindere, rezultatul fiind cel ce se poate observa si astazi.

De la Cabana Omu se pot realiza numeroase trasee:

– Pornind din Sinaia accesand poteca marcata cu albastru, trecand pe la Cabana Poiana Stanei, iar apoi urmand drumul ce duce la Cabana Piatra Arsa, care se continua pe poteca marcata cu culoarea galbena pe la Cabana Babele, ajungand la Varful Omu.

– Din Busteni ajungand la Cabana Babele urmand traseele sugerate pentru cabana, mergand mai departe pe drumul marcat cu banda galbena pana la Varful Omu.

– Plecand de la Pichetul Rosu se ajunge la Prepeleag, apoi peste Varful Bucsoiului pana la Omu. Acest traseu este de evitat pe perioada de iarna.

– Ultimul traseu este cel marcat cu banda galbena care trece pe la Poiana Costilei si Valea Cerbului.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>