Capela Sfanta Ana

lacas de cult obiective turistice diverse obiective turistice judetul covasna

 

Capela Sfanta Ana

Capela catolica Sfanta Ana este localizata langa Lacul Sfanta Ana, in Muntii Harghitei, judetul Covasna, foarte aproape de Baile Tusnad, la o altitudine de aproximativ 940 metri.

Album foto Capela Sfanta Ana

Harta zonala Capela Sfanta Ana

Descriere Capela Sfanta Ana

Pozitia in aceasta zona confera un cadru feeric, cu un aer curat si bogat in aerosoli rasinosi si ioni negativi care fac ca aceasta zona sa dispuna de un climat montan favorabil relaxarii si reconfortarii psihice a turistilor.

Prima mentionare a Capelei Sfanta Ana, se regaseste intr-un document autentic datat inca din anul 1349. Prima constructie a capelei a fost realizata din lemn, care conform legendelor locale a fost distrusa de invazia tatarilor si mai tarziu de cea a turcilor. Restaurarea acesteia, apare intr-o inregistrare in anul 1562, fiind apoi reconstruita in anul 1764 din initiative preotului Tompos Peter. In aceasta perioada s-au tinut anual doua hramuri: de ziua Sfintei Ana si de Nasterea Maicii Domnului. Cel mai popular a fost hramul zilei Sfanta Ana, care alaturi de numerosi soldati a atras 20-30 de mii de pelerini din zona Ciucului si din regiunea Trei – Scaune. Din nefericire, acest eveniment a provocat si batai crunte, episcopul Transilvaniei interzicand din aceasta cauza sarbatorirea hramului Sfanta Ana. In timpul primului razboi mondial capela a fost demolata si reconstruita in anul 1927, impreuna cu ridicarea cabanei turistice din initiativa inginerului-sef al silviculturii din Sanmartin, Rakosi Istvan.

Tot aici se afla in trecut si Capela Sfantul Ioachim, ridicata in 1562, insa interzicerea hramului si neglijenta umana au dus la distrugerea capelei, din care ramasesera la sfarsitul secolului al XIX-lea doar mici bucati care in timp au fost imprastiate si probabil refolosite la constructia unei cabane turistice in anul 1927. Mai tarziu, in anul 1977 au fost descoperite bucati din grinda usii capelei, dupa care s-a identificat si fundatia constructiei. Relicvele gasite au fost plasate in sacrariul Capelei Sfanta Ana, unde se afla si in prezent.

Capela Sfanta Ana este situata intr-un cadru deosebit, pe malul lacului in care se reflecta padurile de brad din jur, impresionand prin peisajul de o frumusete naturala aparte.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>