Carpatii Occidentali

 

Carpatii Occidentali

Carpatii Occidentali, alaturi de Carpatii Orientali si Carpatii Meridionali reprezinta una dintre cele trei grupe mari muntoase ale Romaniei. Denumirea lor este data referitor la pozitia lor geografica (la vest, deci occidentali ca pozitie) Carpatii Occidentalifata de Depresiunea colinara a Transilvaniei, care reprezinta simultan si limita lor estica, respectiv fata de Culoarul Timis – Cerna pentru Muntii Banatului grupul sudic al Occidentalilor. Carpatii Occidentali se desfasoara intre Dunare, Barcau si Somes. Au o altitudine maxima de 1849m in Muntii Bihor, Varful Curcubata Mare. Discontinuitatea este una din caracteristicile de baza ale acestora. Alcatuirea geografica este foarte variata, existand un adevarat “mozaic petrografic” (flis, sisturi cristaline, calcare, roci eruptive, roci metamorfice). In Carpatii Occidentali se disting trei grupe majore de munti: Muntii Apuseni la nord de Mures, Muntii Poiana Rusca, Carpatii Occidentalisituati central, la sud de Mures si Muntii Banatului, in coltul sud-vestic al Romaniei si evident, la sud de Mures, respectiv 18 sub-grupe montane in total. In Muntii Apuseni se pot distinge Muntii Bihorului alcatuiti din sisturi cristaline si calcare, respectiv Muntii Metaliferi si Muntii Vladeasa din roci eruptive. Relieful carstic este bine reprezentat in Muntii Apuseni de pesteri asa cum ar fi: Pestera Ursilor, Scarisoara si Vantului acestea reprezentand monumente ale naturii. Grupul de mijloc al Carpatilor Occidentali, Muntii Poiana Ruscai, avand altitudinea maxima in Varful Pades cu 1374m, sunt alcatuiti din sisturi cristaline. In cadrul grupului sudic al Muntilor Banatului se pot diferentia Muntii Semenic, Muntii Almajului, Muntii Locvei si Muntii Dognecei alcatuiti din sisturi cristaline, respectiv Muntii Aninei alcatuiti din calcare.

Carpatii Occidentali Carpatii Occidentali

Carpatii Occidentali

 Ai fost aici?
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. piroi
  2013-12-03
  10:01:11

  mi-e imi place geografia am numai 10

   
 2. sonia
  2011-05-23
  16:39:55

  e o materie ciudata care nu ma pasioneaza................

   
 3. dinusica
  2011-03-21
  17:45:13

  Pe mine ma enerveaza geografia ca avem mult de invatat si nu prea am chef si mor de plictiseala cand ma apuc de citit . Ce n-as da sa nu fi axistat scoala sau GEOGRAFIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>