Casa Argintarului – Bistrita

bistrita muzee

 

Casa Argintarului

In Bistrita a fost ridicata inca de la inceputul Renasterii Casa Argintarului, un monument de arhitectura si locuinta a unui mare mester bijutier care a influentat in mod placut aspectul acesteia, prin infrumusetarea fatadei in perioada 1560-1563. Acesta a adaugat cateva ancandramente din piatra, realizate in stil renascentist de catre arhitectul elvetian Petrus Italus de Lugano.

Album foto Casa Argintarului

Harta zonala Casa Argintarului – Bistrita

Descriere Casa Argintarului

In prezent, aici functioneaza Sectia de istorie a muzeului, prezentand peste 10.000 de piese, dintre care cu siguranta merita enumerate bronzurile tracice, sabia de bronz, podoabele si armele traco-scitice, ceramica, armele, dar si numeroase obiecte care provin de la marea necropola celtica din Fantanele.

Cladirea este formata din doua corpuri. Primul corp, cel original are un plan dreptunghiular , realizat pe doua niveluri, cu latura masurand 10,5 metri si dispusa pe aliniament. Parterul prezinta pe partea stanga gangul carosabil, iar in partea dreapta se gasesc doua incaperi. O incapere are bolti in forma de cruce, sprijinite pe console, iar cealalta este boltita semicilindric, plan asemanator celui dupa care a fost realizata incaperea aflata in spatele scarii.

Scara este ampla, cu o balustrada din zidarie si dubla rampa. Aceasta duce spre un hol foarte mare, care poate fi accesat prin intermediul usilor cu ancandramente realizat in piatra.

Fatada cu vedere spre curte este asemanatoare cu cea principala, avand trei deschideri cu ancadramente dreptunghiulare.

De-a lungul timpului, Casa Argintarului a suferit mai multe transformari. In 1758 a ars in urma unui incendiu, iar in 1939 a fost aproape de demolare, salvarea acesteia fiind chiar Nicolae Iorga, care a reusit sa ii prelungeasca existenta.

Data de 1 iunie 1969 are o mare insemnatate pentru monument, la aceasta data inaugurandu-se destinatia culturala printr-o expozitie de arta plastica. Pana in anul 1986 aceasta a detinut exponate ale sectiei de istorie a Muzeului Judetean Bistrita-Nasaud.

Daca va aflati in Bistrita, va sugeram sa nu ratati si alte obiective de vizitat precum Biserica Romanica din Herina sau Turnul Dogarilor.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>