Casa Memoriala Alexandru Vlahuta

casa memoriala case memoriale muzee

 

Casa Memoriala Alexandru Vlahuta

Casa Memoriala Alexandru Vlahuta de la Agapia este casa in care marele scriitor roman a locuit aproape intreaga sa viata (1858 – 1919), casa in care isi gasea linistea si petrecea cu prietenii sai (Ion Luca Caragiale, Octvian Goga, George Cosbuc, etc). Situata in satul manastiresc de langa Manastirea Agapia din judetul Neamt, casa lui Alexandru Vlahuta a devenit muzeu memorial in urma decedarii sale.

Album foto Casa Memoriala Alexandru Vlahuta

Harta zonala Casa Memoriala Alexandru Vlahuta – Neamt

Descriere Casa Memoriala Alexandru Vlahuta

Constructia casei este realizata din lemn, fiind inceputa in anul 1885 si aflandu-se pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Neamt inca din anul 2004. Casa a fost construita de catre sora scriitorului Elisabeta Strajescu si de mama acestuia Elisabeta Vlahuta, calugarite la Manastirea Agapia. Constructia casei cuprinde doua incaperi si un hol mare cu un perete din sticla realizat chiar de catre Alexandru Vlahuta.

Dupa moartea lui Alexandru Vlahuta casa a fost amenajata astfel incat sa poata da atmosfera epocii in care acesta a copilarit.

Muzeul infiintat in casa familiei Vlahuta se bucura de obiectele originale, lucrurile personale, fotografiile, scrisorile si cartile scriitorului. Toate aceste bunuri le puteti vizita oricand va aflati in zona si ar fi pacat sa treceti pe langa Casa Memoriala Alexandru Vlahuta de la Agapia fara sa pasiti pentru un moment in sufletul marelui poet.

Casa Memoriala Alexandru Vlahuta de la Agapia reprezinta pentru Moldova unul dintre cele mai importante obiective turistice, pe langa manastirile renumite din zona, dintre care merita a fi reamintite: Manastirea Varatec, Manastirea Agapia, Manastirea Durau sau Manastirea Neamt.

Turistii aflati in apropiere nu trebuie sa ezite sa viziteze aceasta casa a marelui scriitor roman, care si-a dovedit iubirea fata de tara, in majoritatea scrierilor lui, in special in  cartea numita Romania Pitoreasca.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>