Casa Memoriala Eugen Popa

casa memoriala obiectiv istoric obiective turistice judetul arad

 

Casa Memoriala Eugen Popa

Casa Memoriala Eugen Popa  contine o colectie semnificativa de lucrari realizate intre anii 1940 si 1980, in mare parte picture, ale marelui pictor Eugen Popa si este situata in localitatea Savarsin, judetul Arad, Crisana, localizat la poalele Muntilor Metaliferi, in zona de legatura a acestora cu Culoarul Muresului, la aproximativ 68 km de municipiul Deva, judetul Hunedoara si 8 km de localitatea Varadia de Mures.

Album foto Casa Memoriala Eugen Popa

Harta zonala Casa Memoriala Eugen Popa

Descriere Casa Memoriala Eugen Popa

Casa parinteasca a pictorului Eugen Popa a ajuns in propietatea domeniului public odata cu donarea acesteia de catre Eugenia Hagiu Popa si a unor colectii semnificative de lucrari semnate de marele artist, grafica universal, arta decorative din Extremul Orient si cateva elemente etnografice ale familiei.

Eugen Popa  s-a nascut in localitatea Julita din judetul Arad, a absolvit cursurile de picture de la Belle Arte din Bucuresti, sub indrumarea profesorului Camil Ressu, a fost profesor la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu si a fost distins cu numeroase premii nationale si internationale pentru gravura si pictura. Prima expozitie personala a artistului a avut loc in anul 1958 la Sala Universul din Bucuresti si impreuna cu sotia sa, a lucrat la Academia de Arte Plastice din Hangzhow, operele celor doi fiind expuse la Beijing.

Casa Memoriala Eugen Popa pastreaza elementele principale ale camerelor cu destinatia de locuinta, unde sunt expuse mobile in stil florentin, atelierul artistului, o camera amenanjata cu piese etnografice si o incapere cu trimitere catre istoricul zonei si al familiei Popa.

Picturile expuse in salon si hol sunt realizate de artist intre anii 1940 si 1980, precum portretul sotiei sale, cele ale parintilor, o serie de autoportrete cu palarie stil Rembrandt si picturi ce ilustreaza casa veche parinteasca. Casa parinteasca a fost complet renovata in anul 2008.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt: Rezervatia Naturala Magura cu Ghimpi de la Patars, Pestera Sinesie din Caprioara, Castelul Mocioni, Castelul Konopi, Fortificatia Dacica de la Varadia de Mures, Castelul Regal de la Savarsin, Cetatea Devei, Palatul Magna Curia, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, Monumentul Eroilor Neamului, Statuia Ecvestra a Regelui Decebal si Biblioteca Judeteana Ovid Densusianu din Deva.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>