Casa Memoriala George Enescu – Liveni

casa george enescu casa memoriala george enescu obiectiv culturala obiectiv istoric obiective turistice judetul botosani

 

Casa Memoriala George Enescu

Casa Memoriala George Enescu este locuinta in care marele maestru, George Enescu, si-a petrecut primii cinci ani ai vietii sale, locul unde au rasunat pentru prima data acordurile unei viori ce a cucerit intreaga lume, fiind situata pe strada George Enescu nr. 14 din localitatea Liveni, judetul Botosani, Moldova, localizata la aproximativ 61 de kilometri de orasul Botosani.

Album foto Casa Memoriala George Enescu

Harta zonala Casa Memoriala George Enescu

Descriere Casa Memoriala George Enescu

Casa Memoriala George Enescu din Liveni a fost construita in secolul al XVIII-lea si a apartinut tatalui marelui compozitor, Costache Enescu, o casa modesta, cu pridovor din lemn vopsit si livada, despre care George Enescu vorbeste cu mare drag in memoriile sale.

George Enescu s-a nascut in anul 1881 la Liveni, judetul Botosani si a fost cel mai mare compozitor, violonist, pedagog, pianist si dirijor roman. A inceput sa cante la vioara la varsta de patru ani, iar dupa un an a aparut in primul sau concert si a inceput studiile sub indrumarea lui Eduard Caudella. Intre anii 1888 si 1894 a studiat la Conservatorul din Viena, avandu-l ca profesor de vioara pe Joseph Hellmesberger, iar la varsta de 12 ani a interpretat compozitii de Johannes Brahms, Pablo de Sarasate, Henri Vieuxtemps, Felix Mendelssohn – Bartholdy, impresionand publicul vienez. A absolvit Conservatorul din Viena cu medalia de argint si a urmat cursurile Conservatorului din Paris, sub indrumarea lui Martin Pierre Marsick, iar in anul 1898 debuteaza in calitate de compozitor in cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita Simfonica Poema Romana, fiind considerata prima opera romaneasca nationala din istoria muzicii romanesti.

La inceputul secolului al XX-lea a creat cele mai cunoscute compozitii ale sale, precum cele doua Rapsodii Romane, Suita Nr. 1 pentru orchestra, prima sa Simfonie si Sapte cantece pe versuri de Clement Marot. Intre anii 1921 si 1931 a lucrat la opera Oedip, o creatie monumentala dramatica si muzicala pe care i-a dedicat-o Mariei Tescanu Rosetii cu care se casatoreste ulterior.

In ultimii ani ai vietii a compus Cvartetul de coarde nr. 2, Simfonia de Camera pentru 12 instrumente soliste, Poemul simfonic Vox Maris pentru soprana, tenor, cor si orchestra, Simfoniile nr. 4 si nr. 5, fiind orchestrate mult mai tarziu de compozitorul Pascal Bentoiu.

Din anul 1968, Casa Memoriala George Enescu gazduieste muzeul ce prezinta universul copilariei compozitorului George Enescu si unde sunt expuse obiecte pe care artistul le-a folosit in copilaria sa, precum o vioara de jucarie, trusa de culori pentru desen, un Mos Craciun de jucarie, desene facute de acesta, pianina la care a inceput sa cante, fotografii originale ale parintilor, partituri muzicale, fotografii ale marelui artist in compania unor mari muziceni ai timpului si obiecte personale ale familiei.

Casa Memoriala George Enescu din Liveni se afla pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Botosani, iar programul de vizita este de Miercuri pana Duminica intre orele 09:00 si 17:00.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Manastirea Guranda, Muzeul de Arheologie din Saveni, Rezervatia Naturala Stanca Ripiceni si Rezervatia Floristica Stanca Stefanesti.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>