Casa Memoriala Ion Creanga – Neamt

casa memoriala case memoriale humulesti muzee obiective turistice judetul neamt targu neamt

 

Casa memoriala Ion Creanga

Casa Memoriala Ion Creanga se numara printre cele mai importante obiective turistice culturale din judetul Neamt. Muzeul memorial a fost amenajat in cinstea marelui scriitor Ion Creanga chiar in locuinta unde acesta s-a nascut si si-a petrecut copilaria, reprezentand o parte importanta a patrimoniului cultural national.

Album foto Casa Memoriala Ion Creanga

Harta zonala Casa Memoriala Ion Creanga – Humulesti

Descriere Casa Memoriala Ion Creanga

Probabil ca nu exista roman care sa nu fi auzit macar o data de Satul Humulesti al lui Creanga, astazi parte integranta a Orasului Targu Neamt, sau macar de una dintre nenumaratele intamplari hazlii ale lui Nica, povestite cu multa pasiune si pricepere in “Amintiri din copilarie”.

Casa memoriala a fost infiintata in anul 1951, insa constructia propriu zisa a fost ridicata cu mult timp in urma, in anul 1830, de catre bunicul scriitorului, Petrea Ciubotariul. Aflata timp de mai multi ani la statutul de mostenire transmisa din generatie in generatie, casa a fost cedata in cele din urma in scopul transformarii ei in muzeu de catre Zaha Grigoriu, unul dintre urmasii lui Ion Creanga. Casa memoriala a marelui scriitor moldovean si-a deschis portile pentru vizitatori dupa ce a fost restaurata in anul 1937, datorita efortului sustinut a unei alte mari personalitati celebre si cultura romana, Nicolae Iorga.

Un aspect reprezentativ al acestui mic muzeu este chiar infatisarea tipica traditionala a constructiei. Considerata un muzeu de arhitectura populara, Casa Memoriala Ion Creanga se remarca prin cateva componente specifice tipului de arhitectura in care se incadreaza: prispa ingusta, acoperisul larg facut din sindrila, sau dranita, cum i se mai zice prin aceste parti ale Moldovei, si barnele groase de lemn ce sustin peretii constructiei. In interiorul casei memoriale sunt expuse numeroase obiecte traditionale specifice gospodariilor taranesti din aceasta regiune. Desi nu se stie cu exactitate daca acestea sunt obiecte autentice, care sa-i fi apartinut lui Ion Creanga, ele au totusi o mare valoare etnografica, avand rolul de a-i introduce pe cei ce calca pragul acestei case in atmosfera unei epoci “de aur”, demult apuse. Printre lucrurile ce se afla aici se numara un bust al scriitorului, ceaslovul des mentionat in amintirile sale, sfoara cu motocei la capat, “de crapau matele jucandu-se cu  ei”  si o expozitie cu cateva dintre operele acestuia. Cele doua incaperi ale casei se remarca printr-un stil simplu, modest, specific locuitorilor acestor meleaguri moldovenesti.

In fiecare an, Casa Memoriala Ion Creanga se ocupa de desfasurarea diverselor activitati culturale, precum seri muzeale, conferinte, expozitii tematice sau simpozioane si “Zilele Ion Creanga”. Toti cei ce vor sa viziteze acest mic muzeu trebuie sa stie ca accesul se realizeaza foarte usor pe drumul national DN15C, care leaga Orasul Targu Neamt de Orasul Piatra Neamt, resedinta judetului. In apropierea casei memoriale se gaseste de asemenea si un mic parc: Parcul Tematic Ion Creanga, primul astfel de parc tematic amenajat special dupa opera unui scriitor roman. Sunt intruchipate aici personaje sau scene din povestirile lui Creanga, precum: Smarandita, Matusa Marioara, Mos Chiorpec, ursul pacalit de vulpe sau capra cu trei iezi.

Aflata pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Neamt inca din anul 2004, Casa Memoriala Ion Creanga reprezinta o atractie turistica ce atrage in fiecare an un numar impresionant de vizitatori.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. ionscu
  2011-11-22
  15:27:35

  eu m fost de multe ori nam ce sa zic superb

   
 2. lenghen daniel
  2011-09-19
  21:53:10

  AMINTIRILE COPILARIEI NOASTRE

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>