Casa Memoriala Mihai Eminescu

muzee muzeu obiective turistice judetul botosani

 

Casa Memoriala Mihai Eminescu

Casa Memoriala Mihai Eminescu este un muzeu memorial amenanjat in casa unde s-a nascut si a copilarit marele poet, prozator si jurnalist roman Mihai Eminescu (1850-1889), pe numele sau adevarat Mihail Eminovici, situata in localitatea Ipotesti, judetul Botosani, la aproximativ 11 km de localitatea Botosani si la 4 km de Lacul din padurea Baisa, reprezentand sursa de inspiratie a multor poezii ale lui Eminescu.

Album foto Casa Memoriala Mihai Eminescu

Harta zonala Casa Memoriala Mihai Eminescu

Descriere Casa Memoriala Mihai Eminescu

Casa Memoriala Mihai Eminescu s-a construit in anul 1850, de catre tatal lui Eminescu, Gheorghe Eminovici, care a cumparat mosia in localitatea Ipotesti. Fiind o familie instarita, casa avea trei camere: salonul familiei, biroul tatalui si dormitorul mamei si a surorilor poetului, aceasta a fost locuita pana in anul 1878. Raluca Eminovici, mama poetului, a cumparat o bisericuta de familie in apropierea casei, construita in secolul al XIX –lea, cu 250 de galbeni, iar in spatele lacasului de cult se afla mormintele parintilor lui Eminescu, Raluca si Gheorghe Eminovici.

Dupa moartea lui Gheorghe Eminovici, in anul 1884, casa nu a mai fost locuita si a ajuns in paragina. In anul 1961, cateva fotografii ale timpului, aratau cum stalpii cerdacului se revarsau din cauza unei alunecari de teren. Propietara de drept a pamanturilor, Maria Papadopol, alege sa darame pana in temelii casa familiei Emionvici, datorita faptului ca aceasta era o ruina in adevaratul sens al cuvantului. Revoltele si manifestatiile dure din partea studentilor, de origine romana, ce studiau la Botosani au concluzionat cu donarea mosiei Ipotesti statului, cu conditia ca aceasta sa ridice o cladire identica cu cea dinainte, cu destinatia de muzeu national cu titlul Mihai Eminescu, iar in anul 1940 este inaugurat primul muzeu memorial dedicate poetului. Aceasta casa nu respecta structura originalului si a fost demolata, reconstruind o alta casa, dupa documente originale,pe vechea fundatie a casei familiei Eminovici, in anul 1979.

In interiorul Casei Memoriale Mihai Eminescu se afla mobilier original si mobilier provenit din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, ce reinvie atmosfera celor 30 de ani in care familia poetului a locuit la Ipotesti, iar in curtea casei se afla o casa taraneasca de epoca in stil moldovenesc, care a apartinut familiei Papadopol si aici se afla in prezent Muzeul de etnografie al Centrului National de Studii de la Ipotesti.

Casa Memoriala Mihai Eminescu se afla pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Botosani, din anul 2004 si poate fi vizitata zilnic, de luni pana duminica intre orele 09:00- 17:00.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Biserica de lemn din Ipotesti, Muzeul etnografic din Ipotesti, Lacul din Padurea Baisa, Muzeul etnografic din Botosani, Casa Memoriala Nicolae Iorga, Muzeul de istorie si arheologie, Monumentul Rascoalei din 1907, Centrul Vechi din Botosani, Manastirea Popauti cu Biserica Sfantul Nicolae, Biserica Armeano – Gregoriana Adormirea Maicii Domnului, Biserica Armeana Sfanta Treime, Biserica romano-catolica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Biserica Ortodoxa Sfanta Cuvioasa Parascheva, Biserica ortodoxa Nasterea Maicii Domnului, Biserica Uspenia Adormirea Maicii Domnului, Sinagoga Mare din Botosani, Biserica ortodoxa Sfantul Gheorghe Domnesc, Biserica ortodoxa Rosseti Intampinarea Domnului din Botosani, Casa Moscovici si Parcul Mihai Eminescu din Botosani.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>