Casa Memoriala Mihail Sadoveanu – Iasi

casa memoriala case memoriale iasi mihail sadoveanu

 

Casa Memoriala Mihail Sadoveanu

In vila situata in Copou, in zona Institutului Agronomic, scriitorul Mihail Sadoveanu s-a stabilit cu numeroasa sa familie in anul 1918 si a locuit aici pana in 1936, an in care s-a mutat la Bucuresti. Casa a fost proprietatea lui Mihail Kogalniceanu, iar aici a locuit in timpul primului razboi mondial George Enescu. In acest adapost, Sadoveanu a redactat aproximativ 35 de opere, precum “Strada Lapusneanu”, “Venea o moara pe Siret”, “Hanu-Ancutei”, “Zodia Cancerului”, “Baltagul” sau primele doua parti din “Fratii Jderi”.

Album foto Casa Memoriala Mihail Sadoveanu

Harta zonala Casa Memoriala Mihail Sadoveanu – Iasi

Descriere Casa Memoriala Mihail Sadoveanu

Muzeul Casa memoriala Mihail Sadoveanu a fost donat statului pentru un timp nelimitat in scopul folosirii pe post de muzeu. Acesta a pastrat pana in prezent atmosfera de epoca, expunand obiectele memoriale, precum portretele parintilor, portretul si bustul scriitorului, o icoana ce dateaza din secolul al XVIII-lea, o masa florentina, un sah de fildes, pianul, sabia de samurai, obiecte de vanatoare si pescuit.

Cele sapte camere ale muzeului au fost amenajate pe mai multe criterii, documente privind istoricul casei si a personalitatilor care au locuit-o, anii de scoala si debutul scriitorului, documente, lucrari de arta, obiecte personale privind familia, cartile de inceput ale scriitorului, camera de primire a musafirilor si lucrari din perioada de apogeu a creatiei sadoveniene. Constructia este considerata monument arhitectural. Pe perioada primului razboi mondial, cladirea a fost locuita de George Enescu si in perioada 1918 – 1936 de Mihail Sadoveanu. In anul 1950, cladirea a fost donata Institutului Agronomic Iasi si pana in anul 1980 a fost folosita pe post de sediu al Institutului de lingvistica, istorie literara si folclor al Academiei si Institutului de antropologie. A fost restaurata intre anii 1978-1980. Valorifica expozitional manuscrise, editii prime, fotografii originale, unelte de vanatoare si pescuit, mobilier, vestimentatie, lucrari de arta plastica, grup statuar. Cladirea din dealul Copoului a apartinut, in veacul trecut, istoricului M. Kogalniceanu.

In anul 1919, Mihail Sadoveanu a ajuns in noua sa casa din Copou, moment in care George Enescu era pregatit sa se dezlipeasca de resedinta ce ii era foarte draga, in care petrecuse o mare perioada de timp compunand si cantand o perioada de trei ani. Timp de cateva luni de zile, Euterpe si Erato au prezidat amandoua in aceeasi casa. In final, muza lui Mihail Sadoveanu a ramas aici, continuand sa il inspire pe cel mai mare prozator al poporului nostru. Mihail Sadoveanu a fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician si om politic roman.

Este considerat unul din cei mai importanti prozatori romani nascuti in prima jumatate a secolului al XX lea. Opera sa este grupata in mai multe faze ce corespund directiilor sau curentelor literare ce dominau in epoca respectiva, o prima etapa samanatorista, etapa mitico-simbolica si ultima etapa corespunzatoare realismului socialist in care Sadoveanu a aderat ideologic. In anul 1947, domeniul a fost donat Institutului de Agronomie din Iasi. Castelul a trecut astfel printr-o noua etapa. In fiecare an se organizeaza aici Sarbatoarea Liliacului.

In data 6 noiembrie 1980 a fost inaugurata drept Muzeul Memorial Mihail Sadoveanu. La festivitate au luat parte fiica scriitorului, Profira Sadoveanu, alaturi de sotia sa, Valeria Sadoveanu, I.P.S. Teoctist, Mitropolitul Moldovei si Sucevei, pe langa scriitorii si oamenii de cultura ai momentului, oficialitati din Iasi si un public numeros.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>