Casa Memoriala Stan Ioan Patras

casa memoriala case memoriale obiective turistice diverse obiective turistice judetul maramures sapanta stan ioan patras

 

Casa Memoriala Stan Ioan Patras

Casa memoriala Stan Ioan Patras este situata in apropriere de Cimitirul Vesel din localitatea Sapanta, pe o straduta laterala si este formata dintr-o casa din lemn cu doua camere si curte, in care este atelierul de sculptura si pictura al mesterului. Aici sunt expuse si cateva din crucile realizate de acesta.

Album foto Casa Memoriala Stan Ioan Patras

Harta zonala Casa Memoriala Stan Ioan Patras – Sapanta

Descriere Casa Memoriala Stan Ioan Patras

Stan Ioan Patras s-a nascut in anul 1908, intr-o familie de tarani maramureseni obisnuita cu prelucrarea artistica a lemnului. Mesterul a fost atras inca din tinerete de sculptura in lemn, de pictura si de poezie, toate faurite dupa canoanele creatiei populare din acea zona. A inceput sa sculpteze cruci din stejar de la varsta frageda de 14 ani.

In anul 1935 Stan Ioan Patras, inca un anonim sculptor in lemn, a cioplit primul vers al unui epitaf pe o cruce din localitatea Sapanta. In decursul timpului, Cimitirul Vesel a devenit un fel de arhiva care pastreaza incrustate in lemn povestile vietii localnicilor.
Creatia sa, Cimintirul Vesel este unic datorita faptului ca a adaugat lemnului culorile vietii si a transformat un loc de regula trist intr-un loc vesel, in care zambetul iti apare neasteptat pe chip.

Stan Ioan Patras a fost un mester popular complex, realizand in timpul vietii sale o serie de obiecte lucrate artistic: cuiere, coltare, scaune, dulapuri, blidare, lingurare si lucrari monumentale, cum ar fi troite si porti, dar si in jur de 700 de cruci funerare. Mesterul si-a impodobit si propria casa cu sculpturi in lemn, viu colorate. Stan Ioan Patras incetat din viata in anul 1977.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>