Casa Memoriala Vasile Alecsandri – Mircesti

casa memoriala case memoriale muzee obiective turistice judetul iasi

 

Casa Memoriala Vasile Alecsandri

Casa Memoriala Vasile Alecsandri de la Mircesti se numara printre cele mai importante obiective culturale din judetul Iasi, fiind declarat de asemenea monument de arhitectura. Acest muzeu memorial a fost infiintat in localitatea Mircesti, in casa in care a locuit unul dintre marii nostri scriitori: Vasile Alecsandri.

Album foto Casa Memoriala Vasile Alecsandri

Harta zonala Casa Memoriala Vasile Alecsandri – Mircesti

Descriere Biserica Casa Memoriala Vasile Alecsandri

Cei interesati sa faca un popas la Casa Memoriala a lui Alecsandri trebuie sa stie ca pot ajunge foarte simplu aici, urmand traseul drumului national DN28, ce leaga Iasiul de orasul Roman, pana in punctul unde se intalneste podul peste Raul Siret. Imediat dupa acesta, pe partea dreapta a drumului, traseul se ramifica, de aici pornind un drum comunal, ce trebuie urmat pana la destinatie, pe o distanta de aproximativ 4 km.

Aceasta casa memoriala a jucat in trecut rolul de conac al familiei Alecsandri, ridicat intre anii 1861 – 1867, dupa viziunea proprie a scriitorului. La inceput, asezarea numara doar doua camere si un hol, fiind ulterior extinsa si ajungand la forma in care se gaseste si in prezent. Inconjurata de un mic parc, in care se gasesc si astazi stejarii seculari, nucii si liliecii plantati de scriitor, ce calauzesc pasii celor care trec pragul curtii, aceasta casa a fost locuita intre anii 1866 – 1890 de catre Vasile Alecsandri, in acest loc fiind scrise foarte multe lucrarii din intreaga opera a sa.

Dupa moartea scriitorului, casa i-a ramas mostenire sotiei acestuia, Paulina Alecsandri, care la randul ei a lasat-o nepoatelor sale. In cele din urma, casa memoriala a fost donata Academiei Romane, care a s-a ocupat de amenajarea acesteia, in scopul de a putea fi vizitata de publicul larg. Dupa ce in timpul celui de-al doilea razboi mondial si a perioadei dictaturii comuniste muzeul a avut foarte mult de suferit, au fost efectuate mai multe lucrari de restaurare si reparatii, casa memoriala fiind redeschisa in anul 1993.

In prezent, in interiorul Casei Memoriale Vasile Alecsandri se gasesc o serie de exponate care au rolul de a ilustra vizitatorilor cele mai importante momente din viata scriitorului roman si cele mai semnificative realizari din intreaga sa opera. Majoritatea obiectelor expuse sunt cele originale. Se gasesc aici, pe langa mobilierul reprezentat de paturi, dulapuri, birou, o pianina si o oglinda si numeroase portrete ale membrilor familiei, copii ale unor manuscrise, scrisori si documente originale, de o mare valoare memoriala.

In afara Casei Memoriale Vasile Alecsandri, in curtea fostului conac, a fost ridicat un mausoleu, in care a fost stramutat sicriul cu osemintele scriitorului. Lucrarile, realizare intre anii 1925 – 1927, au fost sprijinite de catre Ministerul Artelor, iar la inaugurarea monumentului au fost prezente o serie de personalitati marcante ale epocii, precum: Simion Mehedinti, Gheorghe Duca sau Mihail Sadoveanu.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>