Casa Moscovici

casa obiectiv istoric obiective turistice judetul botosani

 

Casa Moscovici

Casa Moscovici din Botosani se afla in Lista Monumentelor Istorice ale judetului Botosani si este situata pe Calea Nationala nr. 62 din municipiul Botosani, in partea de sud- vest a judetului, pe interfluviul dintre raurile Sitna si Dresleuca, apoi coboara intre dealurile Crivat, Agafton si Baisa, la aproximativ 40 km de orasul Suceava.

Album foto Casa Moscovici

Harta zonala Casa Moscovici


Descriere Casa Moscovici

Casa Moscovici a fost ridicata inainte de anul 1872 si a apartinut bancherului evreu Moscovici, familie extreme de bogata, care facea afaceri bancare la Paris. Casa, din spusele arhitectului Eugenia Greceanu era o admirabila reflectare a barocului Italian de scoala clasicista, cu reminescente palladine transmise probabil prin filiera austriaca. Casa a fost construita cu 4 fatade individualizate, inconjurata de 3 strazi, una dintre intrari se afla la vest, dand spre un parc cu arbori si aleei, iar balconul fatadei de vest a fost inchis cu o dantelarie rafinata din fier forjat.

In perioada interbelica, Casa Moscovici a devenit sediul Camerei de Comert, dupa ce marele bancher a vandut casa statului. In anul 1888 la parterul cladirii a functionat o librarie, iar intre cele doua razboaie mondiale a gazduit sediul Garzii de Fier. In Procesul Verbal referitor la Palatul Camerei, Casa Moscovici era vazut ca fiind cea mai frumoasa, incapatoare si monumentala Camera de Comert din Regiune iar in anul 1944, Consiliul de Administratie a inchiriat trei camere pentru Serviciul Sanitar al orasului, doua apartamente pentru Circumscriptia III Politie si la etaj pentru Instanta Speciala de Judecata, Tribunalul.

In prezent, Casa Moscovici este in propietatea S.C. Nord Proiect Botosani, iar la parter sunt gazduite 3 sectii ale Bibliotecii Judetene Mihai Eminescu.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Casa Memoriala Mihai Eminescu, Biserica de lemn din Ipotesti, Muzeul etnografic din Ipotesti, Lacul din Padurea Baisa, Monumentul Rascoalei din 1907 din Flamanzi, Centrul Vechi din Botosani, Muzeul Judetean Botosani, Manastirea Popauti, Biserica armeano – gregoriana Adormirea Maicii Domnului, Biserica romano – catolica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Biserica Armeana Sfanta Treime, Manastirea Agafton, Biserica Lipoveneasca, Biserica Ortodoxa Sfanta Cuvioasa Parascheva, Biserica ortodoxa Nasterea Maicii Domnului, Teatrul Mihai Eminescu, Sinagoga Mare din Botosani, Biserica Uspenia, Filarmonica de Stat, Cladirea Primariei Botosani, Biserica ortodoxa Sfantul Gheorghe Domnesc, Biserica ortodoxa Rosseti Intampinarea Domnului din Botosani si Parcul Mihai Eminescu din Botosani.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>