Casa – Muzeu Constantin Brancusi

casa memoriala case memoriale muzee obiective turistice judetul gorj

 

Casa - Muzeu Constantin Brancusi

Casa – Muzeu Constantin Brancusi este un obiectiv turistic cultural dedicat marelui sculptor roman si reprezinta o mandrie pentru toti locuitorii Olteniei. Aceasta este localizata pe teritoriul judetului Gorj, in satul Hobita din comuna Pestisani si este o copie a adevaratei case in care s-a nascut marele sculptor Constantin Brancusi.

Album foto Casa – Muzeu Constantin Brancusi

Harta zonala Casa – Muzeu Constantin Brancusi

Descriere Casa – Muzeu Constantin Brancusi

Casa din lemn care gazduieste muzeul nu este cea autentica, ea fiind inaugurata pe locul actual in anul 1968. Aceasta se aseamana foarte mult cu cea originala, aflata in apropiere, la o distanta de aproximativ 100 metri, prezenta insa in stadiul de ruina, din cauza neglijentei proprietarilor ce au mostenit-o si nu au fost de acord sa o cedeze statului pentru a fi restaurata si transformata in muzeu.

La Casa Muzeu Constantin Brancusi se poate ajunge foarte usor urmand traseul drumului national DN67D, ce leaga orasul Targu Jiu de Baile Herculane. Turistii sositi aici vor gasi o casa construita dupa o arhitectura populara, care se aseamana izbitor de mult cu cea originala, construita de tatal sculptorului, Radu Nicolae Brancusi. Aceasta a fost ridicata pe actualul amplasament la sfarsitul secolului al XIX-lea si de atunci a fost restaurata o singura data, in anul 1971, cand a fost infiintat muzeul. Din punct de vedere arhitectural, casa lui Brancusi urmeaza stilul traditional intalnit in aceasta regiune a Olteniei, care se caracterizeaza prin constructii simple, modeste. Aceasta este formata dintr-un pridvor deschis, intalnit la majoritatea caselor taranesti din zona Gorjului, o odaie de dormit, o bucatarie cunoscuta sub termenul popuar cunie, si o camara, toate aceste incaperi comunicand intre ele. In bucatarie se gaseste o vatra cu corlata, ce servea drept spatiu unde se gatea si unde se strangeau toti membrii familiei pentru a lua masa. Camara, sau celarul, in termeni populari, este o incapere in care erau tinute diverse provizii si prin care se putea ajunge in podul casei. In prezent, interiorul casei este decorat cu mobilier taranesc specific primelor decenii din secolul al XX-lea, adapostind de asemenea si colectii intregi de fotografii, albume, carti, documente sau scrisori ce vizeaza momente importante din viata personala si profesionala a lui Constantin Brancoveanu. Multe dintre obiecte nu sunt insa cele originale, intrucat nu s-a stiut ca Brancusi va deveni atat de cunoscut si nu s-a pus un accent foarte mare pe conservarea lucrurilor sale personale. Casa memoriala amenajata aici este amplasata pe suprafata in care s-a nascut si si-a petrecut copilaria sculptorul si reprezinta o adevarata valoare a patrimoniului cultural national. Constantin Brancusi reprezinta o mandrie atat pentru locuitorii satului Hobita, cat si pentru toti romanii. Talentul l-a mostenit probabil de la tatal sau, iar la varsta de numai 11 ani, acesta a plecat din satul natal in Targu Jiu, apoi in Slatina si Craiova, unde a studiat si mult mai tarziu in Bucuresti, de unde a plecat, pe jos, la Paris, unde si-a desavarsit intreaga opera si a influentat in mare parte sculptura in intreaga lume. Dintre sutele lucrari ce ii apartin lui Brancusi, foarte putine se gasesc in Romania, restul fiind impastiate in muzee din toata lumea.

Trecand pe la Casa – Muzeu Constantin Brancusi, turistii nu se poate sa rateze nici Orasul Targu Jiu, putand face o vizita in Parcul Central, unde se gasesc faimoasele opere ale lui Brancusi: Poarta Sarutului sau Masa Tacerii. In Targu Jiu se gaseste de asemenea si Coloana Infinitului, una dintre cele mai cunoscute opere ale marelui sculptor si in acelasi timp un simbol al acestui oras, Casa Memoriala Ecaterina Teodoroiu sau Muzeul Judetean Alexandru Stefulescu.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>