Casa Memoriala Nicolae Labis

casa memoriala case memoriale muzee nicolae labis

 

Casa Memoriala Nicolae Labis

Localizata in centrul Localitatii Malini, din judetul Suceava, Casa Memoriala Nicolae Labis adaposteste un muzeu infiintat in cinstea poetului Nicolae Labis si se numara printre cele mai importante monumente istorice din intreaga regiune a Bucovinei.

Album foto Casa Memoriala Nicolae Labis

Harta zonala Casa Memoriala Nicolae Labis

Descriere Casa Memoriala Nicolae Labis

Muzeul a fost amenajat chiar in casa in care poetul si-a trait scurta sa viata. Nascut in anul 1935, pe aceste meleaguri pitoresti inconjurate de paduri de malini, Nicolae Labis si-a facut debutul publicistic la varsta de numai 15 ani, demonstrandu-si talentul, pe care se spune ca l-ar fi mostenit de la mama sa, Ana Profira, prin numeroasele opere lirice pe care le-a scris. Poetul a ramas adanc intiparit in mintea romanilor in special prin poemul sau cutremurator, Moartea Caprioarei. Desi s-a stins din viata devreme, la varsta de numai 21 de ani, Nicolae Labis a avut o activitate literara vasta, colaborand cu ziare si reviste, precum Zori noi, Viata romaneascaContemporanul sau Gazeta literara. Pe langa evocarile emotionante din poeziile inspirate din meleagurile care i-au luminat copilaria, precum Batranul Padurar sau Rapsodia padurii, Nicolae Labis s-a facut remarcat la acea vreme si prin opere dedicate luptei regimului comunist, precum Comunismului, Partidului, Ultimul asalt sau Luptator in atac.

Din pacate, Nicolae Labis s-a stins din viata in urma unui nefericit accident, fiind calcat de tramvai, accident pe marginea caruia s-a discutat extrem de mult, mai multi prieteni ai poetului afirmand in nenumarate randuri ca nu ar fi fost un simplu accindent, ci un asasinat. Ceea ce ne-a mai ramas in prezent de la Nicolae Labis, pe langa opera sa, este acest muzeu memorial, inaugurat in anul 1975, in locuinta poetului, ridicata in anul 1954, prin efortul parintilor sai, invatatorii Eugen si Ana Profira Labis. Intrucat trecerea timpului isi lasase vizibil amprenta asupra constructiei, casa a fost restaurata in anul 1973, inainte de a fi amenajata in muzeu. Casa memoriala a luat fiinta in special datorita sprijinului din partea Complexului Muzeal Bucovina, din Orasul Suceava.

Asezata pe locul in care exista in trecut o padure deasa de malini, Casa Memoriala Nicolae Labis este o constructie mica, dar cocheta, construita dupa o arhitectura traditionala specifica zonei, careia nu ii lipseste binecunoscutul cerdac din lemn. Toate cele cinci incaperi ale casei gazduiesc  expozitii si spatii memorialistice ce au rolul de a reconstitui mediul de viata si creatie al poetului. Exponatele din casa memoriala sunt autentice, printre acestea numarandu-se carti, caiete, documente sau fotografii ce i-au apartinut odinioara scriitorului. In fata casei memoriale a fost amenajat si un bust al lui Nicolae Labis.

Muzeul memorial este accesibil tuturor celor ce vor sa cunoasca mai multe detalii despre viata si opera lui Nicolae Labis, putand fi vizitat in orice zi, de marti pana duminica. De asemenea, Casa Memoriala Nicolae Labis are onoarea de a gazdui in fiecare an Concursul de poezie Nicolae Labis, in care talentele Sucevei isi pun la incercare creativitatea.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>