Casa Paharnicului

obiective diverse obiective turistice judetul neamt

 

Casa Paharnicului

Casa Paharnicului sau Hanul Paharnicului este singura cladire ramasa din veche piata a orasului Piatra Neamt, ce ilustreaza trecutul economic in care negotul era cel mai important, fiind situat pe strada Paharnicului a orasului Piatra Neamt, judetul Neamt, Moldova.

Album foto Casa Paharnicului

Harta zonala Casa Paharnicului

Descriere Casa Paharnicului

Casa Paharnicului a fost construita in prima jumatate a secolului al XIX-lea, in stilul arhitectural arhaic al hanurilor cu curte interioara, la comanda lui Dimitrie Gheorghiadis, cu destinatia depozitarii marfurilor ce urmau sa ajunga in pietele din Piatra Neamt si in imprejurimi.

Numele acestei impunatoare cladiri provine de la rangul propietarului, Dimitrie Gheorghiadis, care conform Foii Oficiale a Principatelor Moldovei din anul 1853, a fost inaintat spatar, apoi sedar, stolnic, caminar si paharnic.

Planul constructiei este asemanator cu cel al Casei Semaca, conceput cu orientare pentru forme masive, pur utilitare, tamplaria este din piatra, iar zidaria impresioneaza prin grosimea sa. Parterul are forma de portic din stalpi si arcade plate, fiind boltit in intregime asemenea beciului.

Spatiul din interiorul cladirii a suferit compartimentari si restaurari pentru a corespunde actualului scop comercial.

Restaurantul Casa Paharnicului a fost piata centrala a orasului in jurul anului 1836, dupa aceea cladirea a fost cumparata de un grec care a avut depozit pentru produse de negot dar si casa locuibila. Prin anii 1940, pe o durata de o luna de zile a fost puscarie si dupa crama.

Legendele locului spun ca la parterul restaurantului, unde exista inelele de otel infipte in pereti, se schingiuiau detinutii din temnita sau mai exista variana intrebuintarii acestora, pe vremea cand era piata orasului, iar de aceste inele erau prinsi caii pentru a putea fi potcoviti.

In prezent, Casa Paharnicului are scop de restaurant si dispune de o terasa exterioara cu aproximativ 200 de locuri si trei sali interioare ce totalizeaza 250 de locuri, iar la etaj exista cinci camera de cazare.

Casa Paharnicului se afla pe Lista Monumentelor Istorice a judetului Neamt si figureaza in evidentele Ministerului Culturii.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Baza Hipica Virgil Barbuceanu, Casa Elena Cuza, Casa Teodor Varahil Moraru, Complexul Turistic de Agrement Peste Vale, Memorial Calistrat Hogas, Casa Ivascu, Ansamblul Curtea Domneasca, Muzeul de Arta Neolitica Cucuteni, Partia Cozla si Muzeul Memorial Calistrat Hogas.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>