Casa Vergu Manaila – Buzau

buzau muzee obiective turistice judetul buzau

 

Casa Vergu Manaila

Casa Vergu Manaila se numara printre principalele obiective turistice ale Orasului Buzau, fiind un conac boieresc al familiilor de boieri Vergu si Manaila. Aici este gazduit in prezent Muzeul Judetean Buzau, unde se pot admira colectii intregi de etnografie si arta populara, reprezentative pentru aceasta zona.

Album foto Casa Vergu Manaila

Harta zonala Casa Vergu Manaila – Buzau

Descriere Casa Vergu Manaila

Cladirea conacului a fost mentionata pentru prima data in anul 1794, fiind ulterior nationalizata in anul 1948 si ajungand in paragina, la fel ca multe alte monumente istrorice lasate in voia sortii. Conacul a fost ulterior restaurat, pe fundatia vechii constructii, in perioada anilor 1971 – 1974, timp in care a fost amenajat muzeul existent aici si in prezent. Stilul arhitectural al Casei Vergu Manaila reprezinta o contopire a arhitecturii vechi, populare, cu cea brancoveneasca, numele pe care il poarta in prezent fiind adoptat dupa numele celor doua familii ce s-au unit prin casatorie si carora le-a apartinut in trecut constructia.

Cele sapte sali de expozitie ale Casei Vergu Manaila gazduiesc numeroase costume populare, piese de decor, tesaturi de interior, broderii si diverse obiecte de uz casnic, specifice zonei Buzaului. De altfel, tematica expozitiilor muzeului isi propune sa ilustreze aspecte legate de ocupatiile de baza ale locuitorilor regiunii, dar si a taranilor romani in general, precum agricultura si cresterea animalelor, viticultura, sericicultura, pescuitul, vanatoarea, olaritul sau prelucrarea lemnului.

Una dintre expozitiile existente reconstituie interiorul unei camere de oaspeti, nelipsita din gospodariile taranesti romanesti de odinioara. Printre obiectele ce impodobeau odinioara locuintele romanilor se numara si una dintre cele mai vechi exponate expuse in intregul muzeu, un covor ce dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Alte doua sali de aici prezinta in detaliu diverse tipuri de costume populare reprezentative pentru toate subzonele etnografice ale judetului Buzau. Simbolurile prezente pe unele dintre piesele vestimentare sunt inspirate si din religie, mitologie sau din cultura dacica, fiind realizate cu influente specifice acelei perioade, cu elemente decorative inspirate din natura, precum pasari, animale sau elemente florale. Un mare accent se pune in cadrul expozitiilor pe Valea Slanicului, din aceasta zona, mai exact din localitatile Manzalesti, Lopatari, Bisoca, Varlaam sau Margaritesti, fiind expuse cele mai multe obiecte ale colectiilor muzeului. De altfel, se spune ca in aceasta zona s-a pastrat cel mai bine traditia fauririi costumelor populare. Covoare, carpete, icoane, lazi de zestre si multe alte obiecte de decor reprezinta o mica parte a tezaurului acestui muzeu, dand nastere unei atmosfere ce ii face pe vizitatori sa calatoreasca in timp si sa descopere farmecul vietii de altadata.

Regiunea  Buzaului ofera turistilor si alte atractii demne de vizitat, printre care se numara Muzeul ChihlimbaruluiVulcanii Noroiosi de la Paclele Mari, Paclele Mici si Paclele BeciuTabara de Sculptura de la MaguraLacul si Barajul SiriuBabele de la BozioruFocul viu de la LopatariMuntele de Sare de la Lopatari sau Grunjul de la Manzalesti. Tot in zona se gasesc si Statiunea Sarata Monteoru si Statiunea Balta Alba, recunoscute pentru tratamentele balneoclimaterice ce pot fi urmate aici. De asemenea, intreaga Vale a Buzaului se bucura de peisaje naturale incantatoare, ce isi astepta cu drag vizitatorii.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>