Castelul Banffy din Borsa – Cluj

castele castele din transilvania cluj

 

Castelul Banffy din Borsa

Judetul Cluj gazduieste Castelul Banffy din Borsa, castel care a devenit treptat spital de poli psihice sub numele de Spitalul de Boli Psihice Cronice, in anul 2003 intrand in patrimoniul Consiliului Judetean Cluj.

Album foto Castelul Banffy din Borsa

Harta zonala Castelul Banffy din Borsa – Cluj

Descriere Castelul Banffy din Borsa

Constructia castelului a inceput in secolul al XIX lea, avand accente eclectice si elemente neobaroce si neoclasice. Cea care a revendicat constructia a fost mostenitoarea familiei Banffy, care locuieste in Ungaria. Datorita faptului ca acesta este in curs de retrocedare, nu poate fi organizat un proces de renovare.

Castelul Banffy din Borsa a fost construit sub o forma dreptunghiulara, prezentand un turn dreptunghiuluar in coltul sud-vestic, dispus pe nivelul parterului, etajului si a sarpantei.

Pentru a accesa castelul, se poate intra printr-un portic neoclasic ce este marginit de 5 coloane dorice, peste care a fost ridicata terasa.

Se poate observa la parter mobilerul realizat din lemn, decorat in stilul specific cu oglinzi venetiene.

Din impunatorul domeniu pe care era organizat castelul au ramas in prezent doar aleile principale care sunt marginite de arbori.

Mergand pe langa deosebita cladire, in partea de sud-vest se poate observa monumentul construit in memoria lui Daniel Banffy de catre sotia acestuia, Anna Gyarfas si fii sai, Deszo, Jeno si Erno, o constructie comemorativa pentru cel care a trait in perioada 14 mai 1812 – 29 aprilie 1888.

Castelul Banffy din Borsa a fost inclus pe lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj, lista care a fost elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004.

Daca va aflati in zona Clujului va recomandam cu caldura sa vizitati si alte obiective, precum Barajul Floroiu, Localitatea Valea Draganului sau Sinagoga Neologa.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. ion dragos sir eteanu
  2016-06-15
  21:26:32

  detin acte de retrocedare - in curs de perfectare

  cu respect - ion dragos sireteanu -

  unic fiu si mostenitor al TATIANA SIRETEANU - nepot al - ECATERINA si ENO BESZTEy- baron du BANFFY - dupa parerea mea - si a domnului BITAY - udmr -acesti oameni au salvat peste 2- doua - milioane de etnici unguri -

  cred ca trebuie confirmat legal si propusi pentru premiul nNOBEL -

   
 2. ion dragos sir eteanu
  2016-06-15
  21:22:35

  sunt fiul TATIANA SIRETEANU - regizor artistic - tvr-

  mama a luat marele premiu al japoniei -

  cred in bunele intentii ale guvernului roman - de aceea anunt intentia mea de a deschide JAZZ- rock tv - cu sediu la BORSA MARAMURES - TRANSILVANIA ROMANIA

  in TVR - exista - un studio - in telecentru - sigilat - depreciat acum - dar folosibil - cumparat pe banii de premiu -

  deci ...

  BUN VENIT LA ROCK CLUB BORSA MARAMURES TRANSILVANIA ROMANIA

  pt cei bolnavi - locul poate fi folosit - GRATUIT -

  exista destul spatiu si un spital noi in oras -

  pt documente de acceptare - rog a fi contactat prin ambasada Romania- din Montreal - CANADA -

  la noi politia stie cu precizie unde ne aflam

  succes -

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>