Castelul Bela Fay

castel castele obiective turistice judetul hunedoara

 

Castelul Bela Fay

Castelul Bela Fay este un monument istoric si arhitectonic din secolul al XIX- lea, situat pe strada Biscaria din localitatea Simeria, judetul Hunedoara, Transilvania, fiind localizat in partea de vest a Romaniei, in Lunca Muresului, intre Muntii Apuseni si Retezat si la o distanta de aproximativ 10 kilometri de orasul Deva. Existenta cladirii este strans legata de parcul Arboretul Simeria, cea mai veche si valoroasa rezervatie dendrologica si peisagera din Romania.

Album foto Castelul Bela Fay

Harta zonala Castelul Bela Fay

Descriere Castelul Bela Fay

Castelul Bela Fay a fost construit in secolul al XIX-lea, in stilul arhitectural neoclasic, cu coloane toscane, in incinta parcului dendrologic din Simeria ce se intinde pe o suprafata de aproximativ 70 de hectare, unde se gasesc alei umbrite de arbori, bancute ascunse de razele soarelui, helestee si izvoare.

Primele specii exotice au fost introduse pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. In cel mai vechi document de atestare al parcului ce dateaza din anul 1763 se precizeaza existenta unei alei plantata cu castani, Aesculus hippocastanum si salcam.

Domeniul a aprtinut, de-a lungul timpului, mai multor familii nobiliare de origine maghiara, printre care se numera Gyulay, Kun, Fay si Ocskay, fiind transmis ca mostenire pe linia feminina.

In anul 1848, domeniul se afla in propietatea contelui Kun, an in care, cu ocazia revolutiei s-au semnalat numeroase distrugeri si avarieri ale cladirilor, inclunzand si Castelul Bela Fay.

Intre anii 1870 si 1880 se efectueaza remedieri ale parcului si cladirii, ducand la o imbogatire a parcului prin introducerea numeroaselor specii lemnoase originare din Extremul Orient si America de Nord, iar din anul 1918, domeniul ajunge in propietatea lui Fay Bela, acesta fiind membru al Academiei de Stiinte Maghiare. Dupa moartea acestuia, domeniul revine in propietatea familiei Ocskay si ramane pana la nationalizare.

Din anul 1954, domeniul este declarant monument al naturii si cu aceasta ocazie ia fiinta Statiunea de Cercetari si Experimentari Forestiere, ajungand de la 250 de arbori si arbusti la aproximativ 2.100 de specii lemnoase, printre care se numara chiparosi de balta, stejari piramidali, eucaliptul, coniferul oriental, arborele de pluta, 13 specii de magnolia din China si cateva specii de nuci exotici din Coreea, Japonia, China si America.

Conform Enciclopediei Britanice, Arboretul Simeria ocupa locul trei din Europa si locul unsprezece pe plan mondial datorita frumusetii peisagistice si numarului mare de arbori aflat in patrimoniul parcului.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Rezervatia Naturala Magura Uroiului, Centrul Vechi din Deva, Cetatea Devei, Rezervatia Naturala Dealul Colt si Dealul Zanoaga, Cascada Clocota, Biserica Ortodoxa Sfantul Gheorghe Streisangeorgiu, Statiunea Baile Calan, Cetatea Orastiei, Centrul Istoric al Orasului Orastie, Statiunea Balneoclimaterica Geoagiu Bai si Castelul Corvinilor.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>