Castelul Bethlen – Arcalia

castele castele din transilvania castelul bethlen obiective turistice judetul bistrita nasaud

 

Castelul Bethlen - Arcalia

Castelul Bethlen din Arcalia este unul dintre cele mai inedite constructii din punct de vedere arhitectural din judetul Bistita – Nasaud. Acesta se gaseste la o distanta de aproximativ 17 km de orasul Bistrita, pe drumul national DN28, pe teritoriul localitatii Sieu – Magherus. In prezent, acest castel apartine Universitatii Babes – Bolyai din orasul Cluj – Napoca, aici functionand Centrul Regional al Francofoniei.

Album foto Castelul Bethlen

Harta zonala Castelul Bethlen – Arcalia

Descriere Castelul Bethlen

Cel mai inedit aspect al Castelului Bethlen este faptul ca aceasta cladire este singura constructie realizata dupa stilul arhitectural bizantin din intreaga Transilvanie. Locul in care este amplasata aceasta frumoasa cladire este incantator, in jurul Castelului Bethlen fiind amenajat un parc deondrologic, in care se gasesc numeroase specii de plante, atat autohtone, cat si exotice, precum: bradul argintiu, molidul caucazian sau salcamul japonez. Intreaga suprafata a proprietatii masoara in jur de 16 hectare, in imediata vecinatate a castelului gasindu-se si o veche biserica evanghelica.

Numele acestui castel provine de la cel al familiei Bethlen, are in jurul anului 1850 s-a ocupat de ridicarea acestei fermecatoare cladiri. Pe langa castelul din Arcalia, aceasta familie de maghiari mai detinea inca doua astfel de constructii: Castelul Bethlen din Beclean si Castelul Bethlen din Sieu – Cristur. Despre istoria castelului in perioada in care a apartinut acestei familii nu se cunosc foarte multe detalii, intrucat dupa instaurarea regimului comunist, intreaga biblioteca, impreuna cu documentele, cartile si manuscrisele care se gaseau in ea au fost arse. Pe vremea comunismului, evolutia Castelului Bethlen nu a fost una tocmai fasta, intrucat acesta, a jucat de-a lungul timpului rolul de magazin, statiune de masini agricole, fiind transformat in cele din urma in tabara pentru pionieri. Dupa anul 1963, intreaga proprietate a fost preluata de catre Universitatea Babes – Bolyai, folosind ca baza de practica pentru studentii acestei institutii. In anul 2009, un presupus urmas al familiei Bethlen a vrut sa revendice, printr-un proces intreaga proprietate, insa actiunea sa nu a avut succes, intrucat nu a putut dovedi descendenta sa din aceasta familie.

In prezent, Castelul Bethlen din Arcalia detine numeroase sali de conferinte, sali de lectura si o biblioteca Francofoniei, unde se desfasoara diverse simpozioane stiintifice, seminarii, cursuri, expozitii sau tabere de creatie.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>